Eerste oogst van 'urine-aardappels' op proefveld bij Lelystad

LELYSTAD • Vr 18 oktober 2024 | 16:27 • Vrijdag 18 oktober 2024 | 16:27

Geen koeienpoep of kunstmest maar menselijke urine als groeimiddel voor aardappels. De Wageningen Universiteit in Lelystad is op zoek naar duurzame alternatieven en heeft vrijdag de eerste aardappelen geoogst die bemest zijn met menselijke urine, zo meldt de NOS.

Het klinkt misschien onsmakelijk, maar projectleider Kimo van Dijk van de Wageningen Universiteit ziet dat anders. "Nu gebruiken we ook mest van dieren, mest van onszelf is niet veel anders."

Het doel van de proef is om te kijken hoe menselijke afvalstromen, waaronder urine, poep en water uit de gootsteen, gebruikt kunnen worden bij het telen van gewassen.

Eigen afvalwater eerst
Volgens Van Dijk zitten er in huishoudelijk afvalwater vaak voedingsstoffen die verloren gaan als ze in het riool terechtkomen. "Dat is zonde, momenteel importeren we in Nederland veel voedingsstoffen voor de landbouw in de vorm van veevoer en kunstmest", zegt de projectleider. "Terwijl veel van die stoffen terug te winnen zijn uit ons afvalwater."

De urine voor de proef komt uit een woongroep in Arnhem. "We hebben toiletten waarbij de urine wordt gescheiden en in een tank terechtkomt." Dat is volgens de onderzoeker ook nodig, want bij reguliere toiletten wordt de urine verdund met water en dat maakt het ongeschikt om voedingsstoffen uit te winnen.

Van Dijk hoopt dat er in de toekomst meer huishoudens komen die hun ontlasting verzamelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel