Op deze dieren mogen jagers schieten bij de start van het jachtseizoen

FLEVOLAND • Di 15 oktober 2024 | 20:44 • Dinsdag 15 oktober 2024 | 20:44

De vrije jacht op verschillende diersoorten in Flevoland is weer geopend en je kunt de jagers tegenkomen in het landelijke gebied. Maar op welke dieren mogen zij jagen en onder welke voorwaarden? Dat leggen we hier voor je uit.

Allereerst is het goed om te schetsen welke instanties zich bezighouden met de jacht in Flevoland. Als overkoepelende stichting heeft de Faunabeheereenheid Flevoland (FBE) een belangrijke rol. De FBE heeft voor de jaren 2024-2028 een zogenoemd faunabeheerplan geschreven. Daarin wordt uitgelegd hoe het gaat met de populaties van diersoorten, hoe ze beheerd mogen worden en of daarbij afschot mogelijk is, oftewel het doodschieten van de dieren. Het beheerplan wordt goedgekeurd door de provincie Flevoland, door het college van Gedeputeerde Staten.

Vervolgens zijn er in onze provincie drie wildbeheereenheden (WBE's) die het beheer daadwerkelijk uitvoeren. Eén in Noordoostpolder, één in Zuidelijk Flevoland en één in Oostelijk Flevoland. Hierbij zijn jagers aangesloten die met hun akte mogen jagen.

Waarop mag vrij gejaagd worden?
Vanaf 15 oktober mogen jagers vrij jagen op de houtduif, de fazant en de haas. Sinds 15 augustus mocht er al vrij gejaagd worden op de wilde eend. De jachtperiodes duren voor de meeste soorten tot eind januari.

Ook op het konijn zou geschoten mogen worden, maar deze jacht is sinds twee jaar geleden gesloten. Dit in verband met ziektes waardoor de populatie afneemt.

Jagers plaatsen eendenmanden

Worden er veel dieren geschoten?
Dat wisselt per diersoort. De afgelopen jaren zijn er jaarlijks gemiddeld zo'n 1.500 wilde eenden doodgeschoten tijdens de jacht. Ongeveer 400 houtduiven vonden jaarlijks de dood en ook bijna 1.200 hazen werden elk jaar geschoten. Deze diersoorten hebben een aanzienlijke populatie in onze provincie en die wordt niet in gevaar gebracht door de jacht.

Anders is dat voor de fazant. Dit dier komt nog maar weinig voor in Flevoland. In Noordoostpolder wordt de fazant niet of nauwelijks meer gezien. In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland zijn nog enkele tientallen broedpaartjes over. Daarom wordt er ook weinig jacht op gemaakt. De afgelopen jaren werden tijdens de jachtperiode gemiddeld drie fazanten in onze provincie afgeschoten.

In de rest van het jaar wordt toch ook geschoten?
Ook buiten de jachtperiode mogen jagers schieten op sommige diersoorten. Maar alleen als dit ter bescherming is van gewassen die op de akkers staan. Vooral de houtduif moet het dan ontgelden.

Zo'n 3.500 houtduiven worden elk jaar doodgeschoten in het kader van het voorkomen van schade. Het aantal gedode dieren tijdens de vrije jachtperiode is aanzienlijk lager.

Ook de vos is een dier dat schade aanricht bij bijvoorbeeld kippenhouders. Daarom is er een landelijke vrijstelling om vossen dood te schieten als je daarmee schade kunt voorkomen. Jaarlijks komen in Flevoland zo'n 230 vossen aan hun einde door een kogel van een jager. Er is geen 'vrije' jacht mogelijk op vossen.

Schade voor akkerbouwers en telers
Verder heb je nog de kauw en de zwarte kraai waarvoor geen vrije jachtperiode geldt, maar wel zo'n landelijke vrijstelling. Die vogels richten bijvoorbeeld schade aan in de landbouw en de boomteelt. Jaarlijks doden Flevolandse jagers gemiddeld zo'n 600 zwarte kraaien en 800 kauwen.

Ook de grauwe gans mag onder voorwaarden afgeschoten worden. Dit gebeurt gemiddeld zo'n 600 keer, maar neemt de laatste jaren wel steeds meer toe. De Canadese gans wordt elk jaar enkele tientallen keren doodgeschoten om schade tegen te gaan.

Incidenteel kan er toestemming worden gegeven voor het afschieten van bijvoorbeeld eksters en knobbelzwanen. Maar dat komt in Flevoland niet of nauwelijks voor. Voor deze en andere vogels worden voornamelijk niet-dodelijke methodes van verjagen gebruikt.

Afschot vanwege het verkeer
Reeën worden afgeschoten als zij een gevaar vormen voor het verkeer. Jaarlijks vinden er in Flevoland namelijk bijna 400 aanrijdingen met reeën plaats.

De provincie heeft daarom een ontheffing afgegeven om deze diersoort preventief dood te schieten als er een gevaar voor de verkeersveiligheid ontstaat. Zo'n 800 dieren komen op die manier aan hun einde. Ook voor damherten in het Horsterwold bij Zeewolde geldt een dergelijke ontheffing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel