Almere heeft primeur: eerste WikiHouse-wijk ter wereld is af

ALMERE • Vr 20 september 2024 | 17:11 • Vrijdag 20 september 2024 | 17:11

De eerste Wikihouse-wijk ter wereld is af. Het gaat om 27 houten woningen in Almere Buiten die als bouwpakket in de fabriek zijn gemaakt. Vervolgens zijn die puzzelstukjes door de huiseigenaren zelf ter plekke in elkaar gezet.

"Heel bijzonder", zegt Suze van Miltenburg die in 2021 met haar man begon met bouwen. "Het is een uniek project. Onze reis vanuit een sociale huurwoning naar een zelfbouwproject, een vrijstaand huis in Almere, dat voelt echt heel rijk."

In 2017 werd de fundering gelegd voor het eerste WikiHouse van Nederland, in Almere. Zeven jaar later is de pionierswijk in de Stripheldenbuurt af.

Tien maanden lang werkte Suze met haar man aan hun WikiHouse van in totaal 10.000 puzzelstukjes. "Dit hele totaal begon als een IKEA-bouwpakket, maar dan van een huis. De dag dat we begonnen stond ik hier huilend van 'hoe moet dit?' Het was hartstikke spannend."

Het huis met een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken, een balkon en een tuin heeft naar schatting 350.000 euro gekost, inclusief de grond.

Oplossing woningbouw
Wethouder Paul Tang van Almere is blij met dit soort initiatieven. "In Almere is veel vraag naar betaalbare woningen voor lagere en middeninkomens, zowel om te huren als om te kopen. Om in deze vraag te kunnen voorzien, zijn nieuwe systemen nodig. WikiHouse is zo'n systeem. Het is mooi om te zien dat deze innovatie succesvol is en bij kan dragen aan de versnelling die zo hard nodig is op de woningmarkt."

De bedoeling is dat de Almeerse pilot WikiHouse zal worden uitgebreid naar andere delen van Nederland. Een ontwikkelaar gaat dat verder onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel