Groei grote distributiecentra wordt aan banden gelegd

FLEVOLAND • Za 21 september 2024 | 9:00 • Zaterdag 21 september 2024 | 9:00

Provincie en gemeenten willen de ongebreidelde groei van megadistributiecentra in Flevoland een halt toeroepen. Dat meldt gedeputeerde Jan de Reus van ruimtelijke ordening in het programma Over Flevoland Gesproken. De regio is de laatste jaren koploper bij het binnenhalen van grote distributiecentra, maar De Reus kondigt aan dat er meer beleid komt om die ontwikkelingen in goede banen te leiden.

Critici klagen over 'verdozing', waardoor het open landschap wordt aangetast. De VVD-gedeputeerde wil dat nieuwe centra landschappelijk goed worden ingepast.

Houten gebouw
Hij haalt het voorbeeld aan van de Deense modegigant Bestseller, moederbedrijf van onder meer Jack & Jones, dat heeft gekozen voor een houten gebouw bij Flevokust Haven. "Dat is helemaal ingebed in de omgeving, gewoon een heel mooi gebouw. Op Lelystad Airport Business Park zie je naast Inditex ook een aantal grote gebouwen verrijzen die architectonisch ook heel mooi zijn."

In de toekomst zullen niet alle soorten distributiecentra in Flevoland terecht kunnen. Jan de Reus: "We kijken heel zorgvuldig: wat past bij het profiel van onze provincie. Dan hebben we het over bijvoorbeeld agrifood en over visserij. En ook binnen de provincie kijken we: wat past bij welke regio in Flevoland."

"Heel veel arbeidsmigranten"
De gedeputeerde plaatst kanttekeningen bij de vaak geuite kritiek dat distributiecentra in economisch opzicht helemaal niet zo'n aanwinst zijn. "Laten we heel eerlijk zijn: in al die distributiecentra werken heel veel arbeidsmigranten. Maar ze hebben ook niet-arbeidsmigranten in dienst. Als ze er niet zouden zijn, zouden ook de niet-arbeidsmigranten geen werk hebben. Dus het levert werkgelegenheid op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel