Debat over huisvesting statushouders vol emoties: 'Schandalig en onbeschoft'

ALMERE • Vr 20 september 2024 | 7:33 • Vrijdag 20 september 2024 | 7:33

De emoties liepen donderdagavond hoog op tijdens een politieke discussie in Almere over de huisvesting van statushouders. Dat zijn asielzoekers die nadat ze de procedures hebben doorlopen in Nederland mogen blijven.

Wanneer asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, horen zij automatisch bij de groep 'urgent woningzoekenden.' Dat betekent dat ook zij zo snel mogelijk een woning moeten krijgen.

De Almeerse PVV-fractie wil dat statushouders geen deel meer uitmaken van de urgent woningzoekenden en kreeg daarbij steun van de eenmansfractie Respect Almere van René Eekhuis. Hij zei tijdens de bespreking van het onderwerp dat de problemen worden veroorzaakt doordat een heleboel mensen binnenkomen.

Door statushouders uit te sluiten van de urgentieregeling en hen te laten aansluiten bij de reguliere woningzoekenden, denkt de PVV dat andere urgenten sneller een woning kunnen krijgen, zoals bijvoorbeeld jongeren die een zorginstelling moeten verlaten wanneer zij achttien zijn.

Woedend
Verschillende politieke partijen waren woedend op de PVV en op Respect Almere. Volgens hen ligt het probleem niet bij de statushouders maar aan de wooncrisis waardoor een groot tekort aan woningen is ontstaan.

Kees Hendriksen van de ChristenUnie verwijt de PVV en Respect Almere mensen tegen elkaar op te zetten. "Kijk deze mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Die zijn hiernaartoe gekomen, die hebben een uitgebreide procedure doorlopen bij de IND", zegt Hendriksen.

'Schandalig en onbeschoft'
Volgens hem is aan alle kanten getoetst of deze mensen een grondige reden hebben om in Nederland te mogen blijven. "Dus deze mensen hebben recht om hier te komen, om hier te mogen blijven om hier te wonen." De houding van de PVV en Respect Almere vindt Hendriksen schandalig en onbeschoft

Ook de fractie van D66 was boos. Volgens Suzanne van der Laar van D66 verdienen statushouders een woning: "Ik neem je graag mee naar het asielzoekerscentrum om daar samen te kijken hoe deze mensen op dit moment onder erbarmelijke omstandigheden leven", zei Van der Laar tegen René Eekhuis van Respect Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel