Emelwerda College wil plotseling toch gezamenlijk schoolgebouw, gemeenteraad kritisch over draai

EMMELOORD • Wo 18 september 2024 | 10:54 • Woensdag 18 september 2024 | 10:54

Het originele plan voor een scholencampus in Emmeloord ligt weer op tafel. Het Emelwerda College wil toch met de VariO Onderwijsgroep in één gebouw. Het bestuur van het Emelwerda College liet voor de zomer weten twee aparte gebouwen te willen, maar heeft zich afgelopen zomer bedacht. Dat zegt waarnemend bestuurder Wijbe Vrind.

Vrind kwam eerder deze week aan het woord tijdens een commissievergadering. Hij liet weten voor de zomer net een maand in dienst te zijn toen het Emelwerda College besloot om een streep te zetten door het originele plan. Vervolgens vroeg Vrind zich in de zomer af of de keuze voor twee aparte gebouwen wel de juiste was. Daarover is vervolgens gesproken met VariO en beide raden van toezicht.

Het huidige Emelwerda College

Scholen willen samenvoegen maar niet fuseren
Het doel is om nu terug te vallen op het oorspronkelijke plan waarbij beide scholen gezamenlijk en in een gebouw aan de Peppellaan komen te zitten. De huidige Emelwerda-gebouwen - uitgezonderd het Vakcollege - worden gesloopt en alle VariO-scholen verhuizen naar de campus.

Bestuurder Hans Wildeboer van de VariO Onderwijsgroep zegt blij te zijn dat de neuzen weer dezelfde kant op staan. Volgens hem vinden beide scholen een samenvoeging het beste voor Noordoostpolder. "Wil je hiervan een succes van maken, dan moet je dat samen doen", zei hij.

Emelwerda en VariO gaan nu kijken hoe ze de school gaan inrichten en hoe gemeenschappelijke ruimtes eruit moeten komen te zien. Een fusie tussen beide scholengroepen komt er niet, wel volgen gezamenlijke afspraken.

Lees ook: Gerommel achter schermen bij scholencampus NOP: Vertraging hing in de lucht
Raad is kritisch over frictie
Meerdere raadsleden waren kritisch over de draai van het Emelwerda College. Die werd door PvdA-raadslid Henk van der Linde 'wankel' genoemd. "Mijn vertrouwen mag u laten groeien, want dat is niet groot", zei hij. Ook vroeg raadslid Tobias van Dijk van ChristenUnie-SGP zich af hoe de scholengroepen frictie in de toekomst willen voorkomen.

Wildeboer gaf daarop aan dat beide raden van toezicht eensgezind achter het plan staan, zowel over één schoolgebouw als een fusie. ONS-raadslid Berthoo Lammers adviseerde om beide bestuurders bij een fusie een manifest te laten ondertekenen. "Om conflicten in de toekomst te voorkomen", zei hij. "Dat geef ik als tip mee, want er zijn wisselingen van de wacht (bestuurswisselingen, red.) geweest."
Dit jaar nog meer duidelijkheid
De komende weken volgen verdere gesprekken tussen de gemeente en scholengroepen. Dan worden ook de kosten opnieuw onder de loep genomen. Ook kijkt de gemeente naar nieuwe bevolkingsprognoses, waardoor duidelijk moet worden hoeveel leerlingen in de toekomst kunnen worden verwacht.

In het najaar moet er meer duidelijkheid komen over de scholencampus. De plek moest vooralsnog begin 2026 klaar zijn. De kosten waren tot nu toe geraamd op 49 miljoen euro.

In een eerdere versie van dit verhaal stond dat Emelwerda College en VariO Onderwijsgroep ook gaan fuseren. Dat klopt niet. Beide scholengroepen willen een zogenoemde 'bestuurlijke borging'. Dat betekent niet een fusie maar afspraken tussen de bestuurders als er samen beslissingen moeten worden genomen, zegt Vrind. Het Emelwerda College oriënteert zich wél op een fusie met het Berechja College maar daarvoor moeten nog gesprekken worden opgestart, aldus de bestuurder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel