Gerrit Jan Gorter: partijloze burgemeester biedt alleen maar voordelen

ZEEWOLDE • Zo 15 september 2024 | 8:00 • Zondag 15 september 2024 | 8:00

Het heeft alleen maar grote voordelen om als burgemeester geen lid te zijn van een politieke partij. Dat is de overtuiging van Gerrit Jan Gorter, die bij zijn komst naar Zeewolde in 2007 één van de eerste partijloze burgemeesters van het land was. Inmiddels worden dat er steeds meer en in het programma Over Flevoland Gesproken juicht Gorter die ontwikkeling toe.

Lange tijd was het onmogelijk om burgemeester te worden zonder partijlidmaatschap, omdat de benoemingen politiek geregeld werden. Dat is veranderd doordat gemeenteraden meer zeggenschap hebben gekregen bij de sollicitatieprocedure. "De raad bepaalt met elkaar wie ze de beste man of vrouw voor de gemeente vinden. En daar kijkt men nu breder naar", aldus de burgemeester van Zeewolde.

'Makkelijker als je partijloos bent'
Inmiddels telt Nederland zo'n dertig partijloze burgemeesters. "Ik vind dat heel erg goed zelfs", zegt Gorter. "Je vertegenwoordigt een gemeenschap en dat moet niet voorbehouden zijn aan een beperkt aantal politieke partijen." Het versterkt volgens hem ook de positie van de burgemeester die boven de partijen hoort te staan. "Dat is makkelijker als je echt partijloos bent. Je wordt niet in het hokje geplaatst van jouw partij. Daardoor krijg je draagvlak."

Mogelijke nadelen als een burgemeester niet kan terugvallen op een partij, wijst Gorter resoluut van de hand: "Ik heb nog nooit nadelen ondervonden." De suggestie dat een partijloze burgemeester niet kan beschikken over een automatisch netwerk van partijgenoten in Den Haag, vindt hij onzin. "Ook ik heb telefoonnummers van staatssecretarissen en ministers, dus dat is allemaal geen probleem. Je bent burgemeester van een gemeente en als die zich meldt in Den Haag, krijg je echt wel toegang."

Politieke voorkeur 'moet geheim blijven'
Gerrit Jan Gorter was vóór zijn burgemeesterschap tien jaar lang wethouder in Raalte, voor de lokale partij Gemeentebelangen. Hij heeft zich bewust nooit willen binden aan een landelijke partij, en weigert te zeggen in welke richting zijn voorkeur gaat bij verkiezingen. "Ik gun iedereen zijn partij en zijn politieke visie, maar die van mij moet gewoon geheim blijven: dat zorgt ervoor dat mijn rol als onafhankelijk voorzitter het beste blijft."

Een partijloze burgemeester past ook wel bij Zeewolde, vindt Gorter die begin volgend jaar vertrekt. Hij wijst op de politieke verhoudingen in die gemeente, met een grote lokale partij. Maar voor zijn opvolging verwijst hij naar de vertrouwenscommissie: "Ik hoop dat ze een goede keuze maken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel