Bestuurder Zorggroep Almere vertrekt tijdens reorganisatie
Bestuurder Bas Bonhof vertrekt bij de Zorggroep Almere terwijl de organisatie middenin een grote hersteloperatie zit om een eind te maken aan het verlies van vele miljoenen. In een bericht dat is verspreid onder het personeel staat dat Bonhof in goed overleg met de raad van toezicht (RvT) heeft besloten dat het voor hem tijd is een nieuwe uitdaging te zoeken. Bonhof is pas sinds november 2022 bestuurder bij de Zorggroep.
"Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest bij Zorggroep Almere, waarvan de laatste twee jaar als bestuurder, heeft de heer Bonhof besloten terug te treden. Zijn focus heeft gelegen op het succesvol afronden van de eerste fase van het herstelproces van de organisatie en nu is Bas klaar voor een nieuwe uitdaging", zo laat de raad van toezicht weten.
'Vriendjespolitiek'
Nog deze maand krijgt een groot aantal medewerkers van de ondersteunende diensten te horen dat ze boventallig zijn. De Zorggroep moet flink gaan bezuinigen om de miljoenenverliezen van de afgelopen jaren te dekken. In 2022 werd een verlies van ruim 11 miljoen euro afgeboekt. Vorig jaar nog eens ruim 4 miljoen euro. In de organisatie heerst er grote onrust en medewerkers die anoniem willen blijven zeggen dat er sprake is van vriendjespolitiek. Er zouden nieuwe functies gecreëerd worden om zo banen van ‘vriendjes van het management’ te behouden. Meerdere bronnen binnen de organisatie bevestigen dit.
De ondernemingsraad (OR) herkent zich niet in dat geschetste beeld: “Bij het plan voor de reorganisatie van de Ondersteunende Diensten is het Sociaal Plan van toepassing", zegt de OR. Dat betekent dat alles gaat volgens de geldende wet- en regelgeving. "De OR is samen met diverse vakbonden nauw betrokken geweest bij het opstellen van het Sociaal Plan”, zo laat de OR schriftelijk weten.
De Zorggroep heeft meerdere gezondheidscentra met huisartsenzorg, apotheekdiensten, fysiotherapie, verloskunde, en jeugdgezondheidszorg. De zorggroep biedt daarnaast thuiszorgdiensten aan, zoals wijkverpleging, wondzorg, en begeleiding bij dementie. Voor mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, zijn er woonzorgcentra. Er is ook een centrum voor revalidatie. De omzet bedroeg in 2023 ruim 200 miljoen euro.
De raad van toezicht ontkent dat het vertrek van bestuurder Bonhof te maken heeft met vriendjespolitiek. Binnen de zorginstelling werken familieleden van Bonhof. Die zijn volgens de RvT niet aangenomen door de vertrekkend bestuurder: "Het klopt dat er twee familieleden van de heer Bonhof werkzaam zijn bij Zorggroep Almere. Een familielid werkt twee dagen per week als zorgverlener en één familielid is oproepkracht. Zoals alle medewerkers van Zorggroep Almere hebben zij de reguliere sollicitatieprocedure doorlopen en zijn zij op basis van hun kwalificaties aangenomen. De heer Bonhof heeft op geen enkele manier betrokkenheid gehad bij hun indiensttreding dan wel rolvervulling”.
Het rommelt al een tijdje bij de Zorggroep. Vorig jaar werd besloten dat een deel van de raad van toezicht versneld en gefaseerd zou aftreden. “De raad van toezicht heeft in september 2023 zijn functioneren geëvalueerd onder externe begeleiding. De aanleiding hiervoor was dat de raad in 2022 geconfronteerd werd met een onverwacht fors negatief financieel resultaat”, zo staat in het jaarverslag. Er is zelfs een interim-voorzitter raad van toezicht aangetrokken om het proces te begeleiden.
Herstelplan
De Zorggroep is op dit moment druk bezig met een herstelplan om een halt toe te roepen aan de forse verliezen. Deel daarvan is een reorganisatie van de ondersteuneden diensten. Ook worden taken afgestoten, zoals de jeugdzorg en de geriatrische revalidatiezorg. Het vastgoed is ook onder de loep genomen: alle gezondheidscentra worden verkocht en gedeeltelijk terug gehuurd. Daarnaast worden twee verpleeghuizen niet in gebruik genomen. Verhoging van de bedbezetting, reductie van inzet van extern personeel en verlaging ziekteverzuim moeten ook bijdragen aan het herstel. Met al deze maatregelen hoopt de zorggroep het hoofd boven water te houden.
'Gehoord en gesteund'
“Wij zijn ons ervan bewust dat er onder medewerkers altijd zorgen kunnen zijn, zeker in tijden van veranderingen. De OR staat in nauw contact met de achterban en geeft hun zorgen en vragen door tijdens de regelmatige overleggen met het bestuur van Zorggroep Almere. Het bestuur van Zorggroep Almere hecht veel waarde aan het helder en transparant communiceren met de medewerkers. Het is voor ons van groot belang dat medewerkers zich gehoord en gesteund voelen maar kunnen helaas een bepaalde mate van onzekerheid bij een voorgestelde reorganisatie niet geheel wegnemen”, laat de OR weten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...