Oud T-shirt bij het restafval gooien? Doe het niet, zegt gemeente Dronten

DRONTEN • Do 25 juli 2024 | 16:25 • Donderdag 25 juli 2024 | 16:25

Gooi jij wel eens een oud T-shirt in de restafvalcontainer? Doe dat niet! Die oproep doet de gemeente Dronten op sociale media. Samen met de leverancier van de textielcontainers vraagt de gemeente om textiel apart in te zamelen.

In Dronten staan meerdere textielcontainers waar oud en kapot textiel in mag. Daarmee zamelde de gemeente vorig jaar 157.000 kilo textiel in. Maar tegelijkertijd werd ongeveer dezelfde hoeveelheid oude kleding 'onnodig' weggegooid via het restafval.

Alleen vervuild textiel bij restafval
"Al het textiel, ook als het kapot is, hoort in de kledingcontainer", legt de gemeente uit. "Dit geldt ook voor woontextiel zoals handdoeken, gordijnen of beddengoed. Knuffels en schoenen mogen ook in de textielcontainers."

Sympany haalt textiel op in Dronten en doet dat deels ook in Almere. Alleen als kleding niet meer schoon te krijgen is, bijvoorbeeld met verf of olieresten, moet het bij het restafval.

Dronten zegt desondanks wel tevreden te zijn over de textielinzameling. De 157.000 kilo die werd ingeleverd kan worden hergebruikt of gerecycled en verdwijnt niet in de verbrandingsoven. Dit geldt ook voor kapot of versleten textiel, tassen, schoenen en knuffels, aldus de gemeente.

'Tweede leven in Nederland of elders'
Sympany wil textiel vooral een tweede leven geven in Nederland. Kringloopwinkels nemen veel kleding af, zegt het bedrijf. Als iets kapot of onvolledig is, gaat het vaak naar Afrika of Oost-Europa.

In het buitenland wordt meer aan kledingherstel gedaan dan in Nederland, vertelt een woordvoerder. Ook wordt oud textiel omgezet in garen. Zo kocht kledingketen Zeeman garen om om te zetten in sokken.

Volgens Dronten werd door de textielinzameling in die gemeente 1,7 miljoen kilo CO2 en 106 miljoen liter water bespaard. Dat zou gelijk staan aan meer dan 2.120 tankwagens vol water die een file vormen van 53 kilometer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel