OM vraagt vrijspraak voor verdachte explosie, gezin dat slachtoffer werd blijft met vragen zitten

ALMERE • Za 13 juli 2024 | 17:14 • Zaterdag 13 juli 2024 | 17:14

Wie heeft vuurwerk in de brievenbus gedaan op 16 december bij een woning aan het Freyjaplantsoen in Almere? Wie liet daar voor de deur ook nog eens een pakketje met springstof achter? En waarom? Op die vragen kwam vrijdag in de rechtbank geen antwoord.

Het dna van verdachte Amir S. (34) werd op het pakketje gevonden, maar volgens het OM ligt er te weinig bewijs dat hij de ontploffing heeft veroorzaakt. Wel hangt hem een celstraf boven het hoofd vanwege wapen- en drugsbezit.

“Ik blijf maar denken aan hoe bang ik was en hoe bang mijn dochter was. Hoe ik haar door een spleetje van de voordeur moest duwen omdat alles in de gang was ontploft en omgevallen. Hoe er glas lag over de vloer door de hele woning en ik daar doorheen moest lopen. Hoe ik de buren moest roepen en smeken om alsjeblieft mijn dochter aan te pakken.”

Het slachtoffer, een moeder van twee kinderen, van wie haar 4-jarige dochter in huis was ten tijde van de nachtelijke explosie, was in de rechtszaal, maar liet vanwege de emoties haar advocaat vrijdag in de rechtbank in Lelystad een slachtofferverklaring voorlezen.

Twintig woningen ontruimd
De vrouw kende de verdachte niet en zei geen idee te hebben waarom juist zij doelwit was van deze aanslag, waarbij cobra’s door de brievenbus werden gegooid. Twintig woningen in de straat moesten worden ontruimd en het slachtoffer moest wekenlang in een hotel verblijven, omdat de woning de dag na de explosie op last van de burgemeester werd gesloten.

Op haar werk ontstond een arbeidsconflict, volgens de vrouw vanwege angst bij haar werkgever dat ook daar iets zou kunnen gebeuren. Inmiddels is bij haar PTSS vastgesteld en ook haar dochters zijn snel overstuur als ze een onverwacht geluid horen of er in de keuken iets aanbrandt.

Dna op folie
Verdachte S. kwam in beeld via een dna-match. Het pakketje met springstof, dat bij ontploffing in een straal van 1 meter er omheen zonder meer de dood tot gevolg heeft en op enkele meters afstand voor zwaar lichamelijk of dodelijk letsel kan zorgen, was ingepakt in ducttape en huishoudfolie.

Op dat folie werd het dna van S. aangetroffen, evenals op enkele metaaldraden die in de struiken in de buurt van de woning werden aangetroffen. De draden waren niet aan het pakketje bevestigd en ook zat er geen ontstekingsmechanisme op het pakketje, wat erop zou kunnen duiden dat het enkel was bedoeld om te dreigen.

Chats over cobra’s
S. heeft sinds de ontploffing gezwegen over zijn betrokkenheid. Ook in de rechtszaal weigerde hij antwoord te geven op vragen over hoe zijn dna op het pakketje terecht is gekomen en waarom foto’s van een soortgelijk pakketje op zijn telefoon stonden. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht.

Op zijn telefoon werden ook chats gevonden over cobra’s en bommen. Ook zocht S. in de maanden voor de ontploffing opvallend vaak naar nieuwsartikelen over explosies door het hele land. Volgens zijn advocaat was dat voor S. business as usual, omdat hij een bijzondere interesse voor deze vorm van misdaad zou hebben.

Wapens in scooter
Toen S. in het vizier van justitie kwam, werd er huiszoeking gedaan bij zijn woning in Rotterdam, waar hij destijds woonde. Daar vond de politie in de schuur pakketjes met hasj, in totaal zo’n zes kilo. Ook werd er een weegschaal aangetroffen, een zeef en een pers om pakketjes van de softdrugs te maken. In de buddyzit van zijn scooter werd een automatisch vuurwapen en een revolver aangetroffen.

Hier wilde S. wel iets meer over zeggen tegen de rechters. Hij zou bij een huisontruiming een doos hebben meegenomen, waarvan hij de inhoud niet kende. Later bleken er de drugs en wapens in te zitten. Een vriend, die er ook van wist, had hem gevraagd de doos even op te slaan. Maar die vriend overleed heel plotseling en naar eigen zeggen zat S. toen met die spullen in zijn maag.

‘Drie keer niks’
Op de telefoon van S. werden chats aangetroffen waarin hij volgens het OM probeert de wapens en de drugs te verhandelen. “Ik heb geprobeerd alles weg te doen, om te ruilen en te verkopen. Maar ik kreeg de spullen terug omdat het ‘drie keer niks was’”, verklaarde S. tegen de rechters. De hasj zou geen echte hasj zijn, maar CBD, met een lagere concentratie van de in cannabis werkzame stof thc. En de wapens zouden roestig zijn en niet gewerkt hebben. Dus besloot hij de wapens ‘veilig’ op te bergen in zijn scooter en de hasj in de schuur. “Daarna heb ik er niet meer naar omgekeken.”

Alibi
Volgens de officier van justitie is er een zeer zorgelijk beeld ontstaan over de verdachte en is het door zijn zwijgzame houding lastig om een standpunt in te nemen. Er ligt volgens hem wel te weinig wettig en overtuigend bewijs dat S. verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de ontploffing en het proberen een tweede explosie te veroorzaken met het pakketje springstof.

De verdachte had een alibi, zijn zus en andere familieleden hebben verklaard dat S. met hen aan het stappen was in Rotterdam die nacht. Zijn telefoonsignaal is ook opgepikt door zendmasten in het centrum van die stad. Het OM eiste dan ook vrijspraak.

Onvoorwaardelijke straf
Voor het bezit van wapens en munitie en het hebben, bewerken en verwerken van hasj eiste het OM een celstraf van 24 maanden met aftrek van voorarrest. “Ik heb nog gedacht over een voorwaardelijk deel”, zei de openbaar aanklager. “Maar gelet op de houding van de verdachte, acht ik reclasseringsvoorwaarden niet kansrijk en niet nodig. Er zijn foto’s op uw telefoon gevonden met daarop zwaar vuurwerk en explosieven, u heeft openstaande strafzaken, geen werk, geen vaste woonplek en geen goede sociale contacten en toch vindt u dat u geen hulp nodig hebt. Ik denk dat we er dan ook niet aan moeten beginnen.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel