Konikpaarden mogen niet meer grazen tussen stekelige planten, 'is dierenmishandeling'

ALMERE • Di 9 juli 2024 | 11:42 • Dinsdag 9 juli 2024 | 11:42

Het laten grazen van konikpaarden in een specifiek deel van de Oostvaardersplassen is in strijd met de wet. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Dat is één van de hoogste bestuursrechters in Nederland. Er zou sprake zijn van dierenmishandeling.

Het gaat om het Oostvaardersveld, een gebied aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen, tussen de Praamweg en de A6.

Grote klis
In het Oostvaardersveld groeit de 'grote klis', een stekelige plant die bij de paarden voor irritatie zorgt. "Het komt voor dat de konikpaarden tranende ogen, oogontstekingen en oogletsel oplopen, doordat zij grazen tussen de grote klis."

Volgens het college is het Oostvaardersveld daarom geen geschikte plek om konikpaarden te laten grazen en is het dierenmishandeling. Daarmee is Staatsbosbeheer in overtreding.

Konikpaarden met klis

Minister moet handhaven
Het CBb draagt de minister voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur op om te handhaven tegen de grazende paarden. De minister moet binnen twaalf weken met maatregelen komen.

Staatsbosbeheer is van plan om de schadelijke planten weg te maaien, voordat ze in augustus tot bloei komen. Dan zouden de paarden volgens de natuurbeheerder op dezelfde plek kunnen blijven staan.

Groot dilemma
"We zijn met deze zaak al sinds 2018 bezig. Op korte termijn gaan we maaien, heel gericht. Dierenwelzijn is ongelooflijk belangrijk. Maar we zijn er ook voor de bescherming van wilde planten. Dus het is voor ons altijd een groot dilemma geweest", zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer.

Het verplaatsen van de dieren zou niet mogelijk zijn, omdat het gebied dan niet begraasd wordt: "We hebben de begrazing echt nodig. De paarden houden het Oostvaardersveld open."

Of de maaimaatregel genoeg gaat zijn om te voorkomen dat de paarden lijden door de klis, houdt Staatsbosbeheer volgens een woordvoerder goed in de gaten. Is de maatregel niet voldoende, worden de paarden mogelijk alsnog verplaatst.

De zaak is aangespannen door de stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer. De uitspraak van het CBb is definitief.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel