Waan je in de prehistorie bij de nieuwe tentoonstelling van Batavialand

LELYSTAD • Vr 14 juni 2024 | 16:24 • Vrijdag 14 juni 2024 | 16:24

Zaterdag opent een nieuwe tentoonstelling over de prehistorie van Flevoland. In het museum Batavialand in Lelystad zijn archeologische vondsten te zien.

De tentoonstelling 'Oud Land - Prehistorie van Flevoland' neemt bezoekers mee op een reis door de prehistorie van onze provincie.

Er wordt speciaal aandacht gegeven aan de Swifterbantcultuur, mensen die leefden tussen 7.000 en 5.500 jaar geleden.

Swifterbantman
Één van de hoogtepunten van de collectie is de reconstructie van de Swifterbantman. Uit nieuw DNA-onderzoek kwam naar voren dat de prehistorische jagers-verzamelaars in ons gebied een meer donkere huidskleur en lichte ogen hadden.

Maja d'Hollosy, die eerder de Swifterbantman reconstrueerde, heeft hem daarom speciaal voor deze tentoonstelling een make-over gegeven.

Daarnaast zijn er ook topstukken te zien zoals de schedel van een oerrund uit Almere, 6.200 jaar oud aardewerk en het skelet van een vrouw die hier 7.000 jaar geleden leefde.

Voor Tineke Heise-Roovers, archeoloog bij het museum, is een klein gegraveerd potje haar persoonlijke hoogtepunt. Oorspronkelijk kwam het potje niet uit Flevoland, maar uit Frankrijk.

"Het laat zien dat de mensen die hier waren niet geïsoleerd leefden, maar dat ze contact hadden met andere regio's."

Eeuwenoude cultuur
De Swifterbantcultuur staat centraal in deze tentoonstelling. De mensen die duizenden jaren geleden in Flevoland leefden waren nog lange tijd jager en verzamelaars waren.

"Dat kwam omdat ze in een heel mooi gebied leefden met veel vis en wild om op te jagen", vertelt Heise-Roovers.

Voor haar als archeoloog is het bijzonder om de pronkstukken van het depot nu uitgestald te zien in het museum. "Dat is uiteindelijk het doel natuurlijk. Om te laten zien aan de mensen hoe rijk de geschiedenis van Flevoland is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel