Laatste voorstelling van regisseur Suburbia gaat over conflicten 'beschaafde volwassenen'
De zomervoorstelling van dit jaar van Theatergroep Suburbia in Almere gaat over twee stellen die beschaafd door het leven gaan, maar ineens verschrikkelijk ruzie met elkaar krijgen. De aanleiding is een conflict tussen hun zoons van elf. De voorstelling heet Carnage, het Engelse woord voor slachting. Voor regisseur Albert Lubbers is het zijn laatste voorstelling bij Suburbia. Hij gaat met pensioen.
Dat zijn pensioen nadert was maandagvond niet te merken tijdens de repetitie bij Stadsboerderij Almere. In een half open schuur die verbouwd is tot theaterzaal geeft hij vol passie aanwijzingen aan de vier acteurs. Het podium heeft de sfeer van een huiskamer. Over zijn aankomende vertrek zegt hij: "Andere mensen vinden dat bijzonderder dan ik."
Ruim twintig jaar geleden was hij als regisseur betrokken bij de oprichting van theatergroep Suburbia. Hij kijkt terug op een mooie tijd waarbij hij vaak met de beste acteurs heeft gewerkt. Het is een bewuste keuze om zijn carrière af te sluiten met een pittig en heftig stuk. Iets waarbij de kijker zich af kan vragen wat nou precies beschaving is.
"Het is vreselijk om te lachen, tegelijkertijd is het verschrikkelijk wat er gebeurd". Dat zegt Almeerder Ali-Ben Horsting, één van de acteurs tijdens een repetitie in de Stadsboerderij. De twee tieners spelen een belangrijke rol bij de voorstelling. Ze zijn echter niet te zien, er wordt vooral over hen gesproken.
Tanden uit de mond
De ruzie tussen de jongens begint op het schoolplein. Het loopt dusdanig uit de hand dat één van hen met een bamboestok twee tanden uit de mond slaat van de andere jongen. De ouders proberen daarna onderling op een nette manier een oplossing voor het conflict te vinden. De beschaafde houding van de ouders verandert in onbegrip naar elkaar en loopt uit tot een ruzie waarbij het er nog veel harder aan toe gaat dan de ruzie tussen de twee tieners.
"Het stuk is al in veertig talen over de hele wereld gespeeld", zegt Lubbers. "Ik probeer het publiek voor een zo complex mogelijk moreel dilemma te plaatsen". Alle personages in het stuk hebben volgens Lubbers gelijk. Het publiek moet volgens hem een keuze maken; "met wie ben ik het helemaal eens?"
"Mijn werk moet zinnig zijn", voegt de regisseur er aan toe. Hij wil het publiek laten nadenken over wat nou precies beschaving is en hoe je handelt bij conflictsituaties. De vier acteurs die op het podium staan zijn Hanne Arendzen, Ali-Ben Horsting, Kirsten Mulder en Chiem Vreeken. De voorstellingen zijn van 19 tot en met 28 juni te zien op Stadsboerderij Almere. In deze periode wordt het stuk Carnage 29 keer opgevoerd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bekend reliëf in Dronten herplaatst in appartementencomplex
DRONTEN • Vr 11 april • Vrijdag 11 aprilHet Drontense kunstwerk 'De Wijnstok' heeft vrijdag een nieuwe plek gekregen. Het reliëf is geplaatst in de voorgevel van een appartementencomplex in de nieuwe woonwijk Zuiderweide in Dronten. Dat is...
-
Krijgt Lelystad een Forum zoals in Groningen? Gemeente ziet het wel zitten
LELYSTAD • Vr 11 april • Vrijdag 11 aprilOp de plek van gebouw De Trommel in Lelystad kan een landmark komen vergelijkbaar met het Forum in Groningen. Dat vindt de gemeente. Die heeft de aanbesteding voor de herontwikkeling van De Trommel geopend....
-
Nieuwsoverzicht 11/04 | Floriade duurder dan gedacht • Straf voor bedrijfsongeval
FLEVOLAND • Vr 11 april • Vrijdag 11 aprilGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Raadsenquête: Floriade kostte Almere...