Voetballer sleept amateurclub voor de rechter omdat hij geen salaris krijgt, 'Nu is de maat vol'

LELYSTAD • Ma 10 juni 2024 | 11:33 • Maandag 10 juni 2024 | 11:33

Hij denkt niet dat het onwil is, maar onmacht. Centrumspits Gilbrano Plet (31) van voetbalclub Batavia’90 uit Lelystad krijgt al een tijdje zijn salaris niet meer. "Steeds wordt me beloofd dat ze gaan betalen of komen er kleine gedeeltes binnen. Maar ik kan ondertussen niet meer voldoen aan mijn financiële verplichtingen. Dat vreet aan je", zegt hij. Maandag sleepte hij de club voor de rechter.

Amateurvereniging Batavia’90 speelt in de eerste klasse. In februari vorig jaar werd Plet - die eerder speelde bij onder meer Almere City, Sparta Nijkerk en Rijnsburgse Boys - aangesteld als centrumspits. Voor de zestien uur per week die hij daaraan kwijt is, krijgt hij 1500 euro per maand en heeft hij recht op een bonus bij het behalen van de periodetitel of promotie.

Maar dat salaris wordt regelmatig niet op tijd gestort, stelt Plet. Vorig jaar ging dat al eens mis en ook nu zijn er weer achterstanden. "Gisteren nog werd er 1830 euro gestort met het verzoek om het kort geding in te trekken", liet de advocaat van Plet weten in de rechtszaal. "Maar met die betaling staat er nog steeds 2.000 euro open."

Al eerder rechtszaak gepland
In februari gebeurde ook zoiets. Toen wilde Plet ook al naar de rechter stappen om zijn achterstallige salaris van zo’n 4.000 euro op te eisen. Vlak voor de zitting werd het geld gestort. De voetballer trok het kort geding in, maar liep al snel daarna tegen dezelfde problemen aan.

"In februari werd zijn salaris al meteen weer niet op tijd gestort, terwijl uitdrukkelijk aan Batavia’90 was meegegeven vanaf nu tijdig te betalen." En nu is de maat vol. "We hebben geprobeerd tot een regeling te komen, voorgesteld om het salaris bijvoorbeeld in vooraf afgesproken termijnen te voldoen. Maar het lukt niet", zei de advocaat van Plet.

Plet zelf zegt te lijden onder de strubbelingen. "Ik studeer en werk bij de gemeente Amsterdam. Maar ik heb deze inkomsten uit het voetbal wel echt nodig. Dat neemt mijn plezier in het voetbal wel weg en mijn geestelijke gezondheid lijdt hieronder."

Plet is niet de enige
Bij zijn vorige clubs maakte hij dit nooit mee, verzekerde hij. "En ik weet dat ook andere spelers uit mijn team en trainers met hetzelfde probleem te maken hebben. Eentje heeft al een achterstand van 12.000 euro", voegde hij daar buiten de zittingszaal aan toe.

Inmiddels heeft hij zijn contact opgezegd per eind juni. "Ik wil dit niet meer." Waarom Batavia’90 niet betaalt, werd niet duidelijk tijdens de zitting. Er verscheen niemand van de club. In een brief eind vorig jaar aan Plet en zijn advocaat zou zijn gemeld dat het geld om het salaris te betalen er niet is en dat er alles aan werd gedaan om het probleem op te lossen.

"De verwachting was dat in januari sponsorgelden zouden binnenkomen, die het mogelijk zouden maken om de betalingen weer te verrichten", staat in de dagvaarding van de voetballer te lezen. Zijn advocaat bevestigde dat nog eens in de rechtszaal. "Het is geen onwil waarschijnlijk, maar onmacht. Dat neemt echter niet weg dat mijn cliënt niet zonder zijn salaris kan."

Plet eiste bij de rechter dat naast zijn achterstallige salaris van 2000 euro ook het salaris van mei en juni wordt betaald. Bovendien wil de voetballer zijn salarisspecificaties ontvangen van oktober tot en met mei en de jaaropgave van vorig jaar.

De rechter doet uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel