Poppodium de Meester in Almere is te klein, hoe nu verder?

ALMERE • Zo 9 juni 2024 | 19:31 • Zondag 9 juni 2024 | 19:31

Wat moet er gebeuren met poppodium de Meester in Almere? De culturele instelling is opmerkelijk klein voor een stad als Almere.

In de gemeenteraad wordt deze week gepraat over de toekomst. Het podium heeft structureel subsidie nodig en wil het liefst ook flink uitbreiden, maar dat kost extra geld.

De Meester

"In onze 'grote' zaal kunnen maximaal 300 bezoekers. Voor de grote bands is dat veel te weinig en die komen dus niet naar Almere", vertelt Gerard Boekhoff, van welzijnsorganisatie De Schoor, waar de Meester onder valt. Hij vindt het een gemis dat grotere bands de Flevolandse stad nu overslaan.

Ook onderzoek onderschrijft dat het podium te klein is. Het past bij een stad van zo'n 50.000 inwoners terwijl Almere richting de 230.000 inwoners gaat. Ter vergelijking: in de stad Zwolle met zo'n 130.000 inwoners staat een poppodium dat plek biedt aan meer dan 1000 bezoekers.

Gerard Boekhoff

Subsidie voor een poppodium is normaal in Nederland. "Alle poppodia in het land krijgen geld. Het mag ook geld kosten, het is een toevoeging voor de stad", vertelt Boekhoff. De gemeente Almere is het daar mee eens en vindt dat er structureel geld moet zijn voor het poppodium en ook dat er ruimte moet zijn voor groei.

Letterlijk en figuurlijk: Zo hebben de gemeente en de Meester een zaal in gebouw Muzinq op het oog. Daar is ruimte voor meer publiek. Muzinq is van de gemeente en wordt nu voor een gedeelte verhuurd aan een casino, een groot deel staat leeg. Uitbreiden van De Meester zelf zit er niet in. Het zit klem tussen andere bebouwing.

Gebouw Muzinq is een optie voor uitbreiding

Vrijwilligers
De Meester is opgericht in 2007. Het is een podium met de zogenoemde C-Status. Het poppodium beschikt over een popzaal voor 300 personen, een kleine zaal voor 100 personen en een oefenruimte. De Meester wordt gerund door een basisteam van vier personen. Daarnaast worden er vrijwilligers en stagiaires ingezet. Naast optredens van bands worden er verschillende feesten gegeven.

Pop in het theater?
Er is nagedacht om zalen van theater de Kunstlinie in Almere te gebruiken als poppodium, maar dat is volgens Boekhoff geen goed idee. "Een poppodium heeft een heel andere sfeer dan een theaterzaal. Het publiek is ook anders. In de Meester is het niet erg als er bier over de grond gaat, in een theater is dat toch echt anders", legt hij uit.

Volgens SP-raadslid Ellen van de Baan is een groot poppodium heel belangrijk voor een stad. "De Meester doet het ongelofelijk goed met de mogelijkheden die ze hebben. Alleen is het qua grootte ver onder de maat."

Gebruik maken van het pand Muzinq ziet ze helemaal zitten. "In de toekomst zou het geweldig zijn als dat gebouw het hart van de popcultuur in de stad kan worden", besluit het raadslid.

Ellen van de Baan van de SP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel