Flevolandse boeren ontvangen miljoenen uit Europa
Ruim 20 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Flevolandse landbouwers in 2023 hebben gekregen aan inkomenssteun van de Europese Unie. Om te vergroenen kwam daar nog eens bijna 9 miljoen bij. En ook voor jonge boeren is er een extra pakket aan steun betaald: bijna 60.000 euro.
Het grootste deel van de Flevolandse grond bestaat uit landbouwgrond, met name akkerbouw. Het gaat in totaal om bijna 90.000 hectare. De inkomenssteun is gekoppeld aan de grootte van landbouwbedrijven. Flevolandse boeren ontvangen dus relatief veel steun, want ze hebben grote bedrijven.
Van boterberg naar inkomenssteun
De Europese landbouwsubsidies hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1957. Het budget voor landbouwsubsidies valt onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Dat werd in 1962 ingevoerd met als doel de productiviteit van de landbouw te verhogen, boeren een redelijk inkomen te garanderen, de markt te stabiliseren, de voorziening veilig te stellen en redelijke prijzen voor consumenten te waarborgen. "Het beleid was na de Tweede Wereldoorlog bedoeld om voedselzekerheid en een inkomen voor boeren te garanderen," zegt Van der Kamp-Alons. Dit beleid werd vooral uitgevoerd door middel van prijssteun, waarbij de overheid minimumprijzen garandeerde voor landbouwproducten. In de jaren '70 en '80 leidde de prijssteun tot een enorme overproductie, wat resulteerde in 'boterbergen' en 'melkplassen.'
Het beleid werd hervormd. Er kwam directe inkomenssteun voor de boeren in plaats van steun op basis van productie van gewassen. De steun werd gerelateerd aan het aantal hectares grond dat de boer exploiteert.
Milieuvriendelijke praktijken
In 2014 kwam er weer een belangrijke wijziging. Het GLB richtte zich vanaf dat moment op drie kerngebieden: voedselproductie, duurzaam beheer en plattelandsontwikkeling. Dit beleid introduceerde ook vergroeningseisen voor subsidies. De boeren moesten voldoen aan milieuvriendelijke praktijken om volledige betalingen te ontvangen. Milieu- en klimaatdoelstellingen, innovatie en duurzaamheid werden nog belangrijker.
Voorzitter Afdeling Oostelijk Flevoland van LTO, Henk van Renselaar uit Dronten zegt dat door alle regelingen het papierwerk enorm is geworden. "Er zijn zoveel eisen bijgekomen, het houdt niet op. Het is wel een veelkoppig monster geworden zo langzamerhand." Boeren zijn volgens hem wel bereid te vergroenen maar de regeldruk is te groot.
Zijn landbouwsubsidies nodig?
De vraag of landbouwers landbouwsubsidies echt nodig hebben of dat deze subsidies slechts een extraatje zijn, is complex. Het hangt af van verschillende factoren. Veel landbouwers verdienen een relatief laag en onzeker inkomen door wisselingen in productie en prijzen.
"Er zijn jaren geweest waarin we gewoon een heel laag inkomen hebben gehad en dan ben je heel blij dat je het hebt", zegt Van Renselaar. Maar het is jaar op jaar verschillend. "De geluiden die ik nu hoor zijn van schaf het maar in heel Europa af dan zien we wel wat de markt doet en dan redden we ons wel," vertelt Van Renselaar. Dat moet dan wel overal gebeuren om concurrentievervalsing tegen te gaan. Maar de grote landen durven dit volgens hem niet aan, omdat het moeilijk in te schatten is hoe de markt precies zal reageren.
Inkomen voor 10 procent steun
”Als je het over heel Europa bekijkt, dan bestaat het inkomen van boeren voor 22 procent uit die steun. In Nederland is dat slechts 10 procent. Dus hier zijn we er minder afhankelijk van, maar het verschilt wel heel erg per sector”, zegt Gerry Van der Kamp-Alons.
De Flevolandse akkerbouwers hebben relatief grote percelen en krijgen dus veel geld uit de grote Brusselse pot. Veel boeren in onze provincie profiteren daarnaast ook van hun deelname in de grote windparken. De prijzen van elektriciteit zijn flink gestegen, waardoor de boeren er veel mee verdienen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Dit ging er allemaal mis in de Flevolandse stembureaus bij de Europese verkiezingen
FLEVOLAND • Wo 12 juni • Woensdag 12 juniEen heel team in judopak op het stembureau, wel of niet met kinderen in het stemhokje en een hoop boze kiezers. Bij de afgelopen verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement vonden in Flevoland tien...
-
PVV in vijf Flevolandse gemeenten de grootste, opkomst in onze provincie het laagst
FLEVOLAND • Zo 9 juni • Zondag 09 juniDe PVV heeft in Flevoland bij de Europese verkiezingen in vijf van de zes gemeenten de meeste stemmen behaald. Uitzondering is Urk, waar de SGP op de eerste plek eindigde. De PVV werd op Urk wel de tw...
-
Verkiezingen
Flevoland kiest: dit zijn de voorlopige opkomstpercentages in deze provincie
FLEVOLAND • Do 6 juni • Donderdag 06 juniIn de loop van de middag is het landelijk opkomstpercentage voor de Europese Parlementsverkiezingen gestegen naar 23 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos I&O in opdracht van de NOS, over de o...
recent nieuws
-
Bijna 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een woning in Almere
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberIn een woning in Almere heeft de politie afgelopen zaterdag 199 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor omdat de dienst bezig...
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het gered werd van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, met een plek in het appartementen...
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...