12,6% van de jongeren in Zeewolde kreeg in 2023 jeugdzorg

FLEVOLAND • Di 30 april 2024 | 11:03 • Dinsdag 30 april 2024 | 11:03

Zeewolde is opnieuw in Flevoland de gemeente met gemiddeld de meeste jongeren die jeugdzorg krijgen. Het ging in 2023 om 12,6 procent van de jongeren. Almere volgt met 11,1%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In Nederland krijgt gemiddeld 1 op de 9 jongeren één of meerdere vormen van jeugdzorg. Lelystad en Dronten zitten met beide 9,6%, dichtbij het landelijke gemiddelde. De Noordoostpolder en Urk zitten onder het landelijk gemiddelde met respectievelijk 7,9% en 6,2% van de jongeren tot 23 jaar.

Over het algemeen lijken de cijfers in Flevoland redelijk gelijk gebleven als we kijken naar 2022. In Zeewolde, Lelystad, Dronten en Noordoostpolder vond een lichte daling plaats. In Almere en op Urk steeg het percentage jongeren met jeugdhulp juist.

Oorzaken Zeewolde
Het is al jaren zo dat Zeewolde de lijst aanvoert. De gemeente gaf vorig jaar aan dat er een paar oorzaken kunnen zijn.

Een mogelijke reden is dat in Zeewolde sterk wordt ingezet op het vroegtijdig signaleren dat er hulp nodig is. Hierdoor maken misschien meer jongeren gebruik van lichte jeugdzorg, denkt de gemeente. Een andere reden zou kunnen zijn dat er volgens de gemeente veel complexe scheidingen in het dorp zijn en door deze lastige situaties komen kinderen ook vaker in aanraking met jeugdzorg.

Ook wonen er in de gemeente veel kwetsbare alleenstaande moeders. De gemeente ziet dat de kinderen van deze vrouwen ook vaker gebruik maken van jeugdzorg.

Jeugdhulp
De meest voorkomende vorm van jeugdzorg is jeugdhulp. Deze hulp kan zijn voor jongeren met psychische problemen of een verstandelijke beperking. Voorbeelden van jeugdhulp zijn: individuele begeleiding, bijvoorbeeld hulp om zelfredzamer te worden of hulp om vrienden te maken of bijvoorbeeld hulp bij de opvoeding. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor jeugdhulp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel