Is een kerncentrale haalbaar in Flevoland? Provincie gaat onderzoek doen

FLEVOLAND • Do 25 april 2024 | 12:05 • Donderdag 25 april 2024 | 12:05

De provincie moet uiterlijk binnen een jaar eigen onderzoek doen naar de haalbaarheid van een kleine kerncentrale in Flevoland.

Dat vindt een meerderheid van Provinciale Staten. Zij namen woensdagavond een motie aan van de VVD, die mede was ingediend door 50PLUS, Forum voor Democratie, JA21, PVV en BBB.

De Staten willen niet wachten op een onderzoek van het Rijk, maar zelf nagaan of Flevoland geschikt is voor twee soorten energiecentrales.

De eerste is een thoriumreactor, ook wel een gesmoltenzoutreactor genoemd. Die gebruikt thorium en een minder krachtige variant van uranium als brandstof. Het voordeel hiervan is dat het uranium korter radioactief is: 300 jaar in plaats van 100.000 jaar. Een thoriumreactor zou energie kunnen opwekken voor bijvoorbeeld een ziekenhuis.

De tweede optie bestaat uit zogeheten small modular reactors (SMR's). Die zijn kleiner dan een gewone kerncentrale en wekken energie op door kernsplitsing van uranium. Hun formaat maakt hen geschikt om een stad of regio van energie te voorzien. SMR's zouden rond 2030 beschikbaar kunnen zijn. Onder meer Rolls-Royce zet in op dit soort centrales.

Wat zijn geschikte locaties?
Een Flevolands onderzoek moet antwoord geven op de vraag wat geschikte locaties zijn en hoe de centrales gefinancierd kunnen worden. Verder moet gekeken worden naar de praktische gevolgen voor vervoer van radioactief afval. Ook moet duidelijk worden hoe Flevolanders er over denken.

Vooral 50PLUS en FvD roepen al bijna een jaar dat er een onderzoek naar kernenergie moet komen, maar lange tijd kregen zij andere partijen niet mee. De VVD kwam woensdag met een gezamenlijke motie. Die sluit aan op het coalitieakkoord, waarin staat dat onderzoek naar alternatieve energiebronnen zoals thorium wordt gestimuleerd.

Kerncentrale in polder kan niet
PvdA, GroenLinks, PvdD, D66, SP, CDA en collegepartij ChristenUnie stemden tegen het onderzoek. Volgens de PvdA staat nu al vast dat een kerncentrale in de polders onder zeeniveau om veiligheidsredenen helemaal niet kan. GroenLinks, PvdD en ChristenUnie vinden kernenergie niet duurzaam en juist risicovol.

Bovendien vinden veel tegenstanders een Flevolands onderzoek overbodig, want vanuit de Tweede Kamer is al een landelijk onderzoek naar SMR's gaande.

Daar wees ook gedeputeerde Harold Hofstra op, die aangaf dat in de loop van volgend jaar uitkomsten worden verwacht. Veel Flevolandse vragen zullen waarschijnlijk in dit onderzoek worden beantwoord, maar dat overtuigde de VVD en andere indieners niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel