Na achttien jaar keert Kruist de Buizen terug: 'Zeewoldenaren met elkaar verbinden'

ZEEWOLDE • Do 25 april 2024 | 7:33 • Donderdag 25 april 2024 | 7:33

Met uiterste precisie is Erik Wallenburg in zijn rolstoel langs de atletiekbaan in Zeewolde aan het meten. Want voor Kruist de Buizen moet alles tot in de details kloppen. Het lokale spektakel in Zeewolde keert komende Koningsdag na achttien jaar terug. "Ik vind het heel mooi om dit weer te begeleiden", vertelt Wallenburg.

Bij Kruist de Buizen strijden twee teams tegen elkaar, dorpelingen versus bewoners van het buitengebied. Doel is om van start naar finish rioolbuizen aan elkaar te verbinden. Tussendoor moeten er allerlei hindernissen overwonnen worden. Bovendien kruisen de teams elkaar halverwege, vandaar de naam.

Het idee voor Kruist de Buizen ontstond spontaan vertelt Wallenburg. "Er was een idee voor een evenement dat veel publiek zou trekken. En een aannemer had veel beschikbaar. Hij zei: verzin er maar wat mee."

Zeewolde 40 jaar
Na het koninklijke bezoek in 2006 werd het evenement niet meer gehouden, maar de Oranjevereniging Zeewolde vond het dit jaar de hoogste tijd voor een nieuwe editie. Immers, het dorp bestaat precies 40 jaar. "Het is een ideaal evenement om het dorp met elkaar te verbinden", zegt Geert Jan Lutjens. Want de teams bestaan uit soms wel honderd man en dan ken je niet iedereen.

Wallenburg is opnieuw betrokken bij de organisatie. Hij heeft het parcours bedacht en met krijt tekent hij al uit op de asfaltbaan waar alles moet komen. Gerrit Foppen neemt alle informatie gretig in zich op. Hij is als coach gevraagd voor team Buitengebied en weet zo al een klein beetje wat hij kan verwachten. "Over de tactiek kan ik nog niet zoveel zeggen, maar we zullen goed moeten samenwerken."

Ook duurzaamheid belangrijk
Op Koningsdag wordt om 14:00 uur begonnen. Raadsleden zullen als jury fungeren, om te kijken of de bouwwerken voldoen aan alle eisen. Als de teams de route hebben afgelegd, moeten ze daarna alle buizen en materialen nog netjes opruimen.

Ook worden er punten uitgedeeld voor het team dat het minste zaagwerk heeft. "Duurzaamheid is ook belangrijk, je moet aan heel veel zaken denken", weet Wallenburg.

Rond 15:00 uur moet duidelijk worden wie er gewonnen heeft. Lutjens: "Dat team wacht eeuwige roem." De verwachting is, mits het evenement in de smaak valt, dat de Oranjevereniging er een jaarlijkse traditie van gaat maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel