Fruitbomen beregend om knop te beschermen tegen vorst

NOORDOOSTPOLDER • Di 23 april 2024 | 6:11 • Dinsdag 23 april 2024 | 6:11

Fruittelers in Flevoland hebben op de vroege dinsdagochtend hun fruitbomen beregend om de knoppen te beschermen tegen de vorst. De temperatuur zakte onder nul en daar kan de bloesem niet tegen. Door de fruitbomen te beregenen moeten de takken in het najaar weer vol kunnen hangen met appels en peren.  

Fruitteler Joost van Diepen uit Kraggenburg heeft vannacht om half 2 de sproeiers aangezet. Door de knoppen van de fruitbomen te beregenen, ontstaat er bij vorst een beschermend laagje ijs. Dat zorgt voor stollingswarmte, wat voorkomt dat de toekomstige bloesems bevriezen. Een andere beproefde methode is het plaatsen van vuurkorven tussen de fruitbomen, waardoor de temperatuur boven nul blijft.

Fruittelers besproeien hun bomen vaker in deze tijd van het jaar. In april ontwikkelen de bloemen zich omdat het warmer wordt, waardoor de knoppen extra kwetsbaar zijn voor vorst. In september is het fruit volgroeid en kunnen de appels en peren worden geplukt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel