Urker bestraft voor bezit honderden cobra's, nitraten en lawinepijlen

URK • Vr 29 maart 2024 | 11:55 • Vrijdag 29 maart 2024 | 11:55

Een 19-jarige Urker die vorig jaar werd opgepakt nadat hij illegaal vuurwerk te koop aanbood en een grote hoeveelheid vuurwerk in zijn bezit had, is veroordeeld tot een werkstraf en een leerstraf. Een leerstraf is bedoeld om bepaald gedrag te beïnvloeden en om te voorkomen dat een jongere opnieuw in de problemen komt.

De politie kwam de jongeman in september op het spoor doordat hij via het sociale medium Telegram onder de naam 'Flevovuurwerk' illegaal vuurwerk te koop aanbood. Zonder het te weten, verkocht de Urker ook 30 cobra's en wat zogenoemde shells aan een politieagent.

Busje vol vuurwerk
De agent vroeg hem of hij nog meer kon leveren en dat wilde de Urker wel. Enkele dagen later betrapte de politie hem in een bestelbus, waarin 1500 Cobra's, 3600 nitraten en bijna 200 lawinepijlen lagen.

Hij zat na zijn aanhouding twee weken in de cel en hij moest 6100 euro inleveren, die hij met zijn vuurwerkhandel verdiend zou hebben.

'Een volwassen hoeveelheid'
De politierechter in Utrecht sprak donderdag over een 'volwassen hoeveelheid vuurwerk'. De Urker vertelde de rechter tijdens de zitting dat hij erg van vuurwerk houdt. Maar inmiddels begrijpt hij ook dat criminelen illegaal vuurwerk als cobra's gebruiken bij het plegen van bijvoorbeeld plofkraken.

Omdat de Urker nog geen strafblad had en zich na zijn aanhouding aan alle afspraken gehouden met de jeugdreclassering heeft gehouden, legde rechter hem alleen nog een aanvullende werkstraf van 120 uur en een leerstraf op.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel