Studenten weg, arbeidsmigranten ervoor terug: welk probleem lost Dronten nu eigenlijk op?
Miljoenen gaan er om in een vastgoeddeal in Dronten voor de huisvesting van arbeidsmigranten en om studenten uit woonhuizen te krijgen, maar welk probleem wordt er nu opgelost? En ontstaan er juist geen nieuwe problemen? Die vragen stellen omwonenden van twee toekomstige complexen voor arbeidsmigranten aan de Colijnweg en op bedrijventerrein Poort van Dronten.
De gemeente wil zo'n 80 studenten van de Aeres Hogeschool weg hebben uit hun huizen in Dronten-Noord, omdat ze overlast zouden veroorzaken. Op termijn moeten de huizen weer beschikbaar komen voor gezinnen. De verhuurder, een familiebedrijf uit Dronten, is daarover in gesprek met de gemeente.
De gemeente gunt de verhuurder vervolgens de mogelijkheid om op twee locaties huisvesting te bouwen voor in totaal 600 arbeidsmigranten. Ook krijgt de verhuurder het erfpacht van een stuk grond aan de Rendierweg.
Besloten
Donderdagavond wordt er tijdens een besloten vergadering van de gemeenteraad over de deal gesproken. Omdat de daadwerkelijke overeenkomst geheim is, mogen daar alleen raadsleden bij zijn.
De omwonenden van de toekomstige locaties voor arbeidsmigranten schreven daarop een brief aan de gemeenteraad. Zij hebben nog heel veel vragen.
Volgens hen worden verschillende problemen waarmee de gemeente kampt op een hoop geschoven, terwijl ze niets met elkaar te maken zouden hebben. Ze vinden het vreemd dat studentenhuizen worden ingewisseld voor woningen voor tijdelijke arbeidsmigranten.
Daarnaast zijn er zorgen dat de verhuurder door de deal heel veel geld kan verdienen. Het zou gaan om miljoenen euro's.
Manipulatie
Ook worden andere 'burgers en belanghebbenden' volgens hen genegeerd en buitengesloten. Ze vinden dat 'democratische principes zoals een gelijkwaardige behandeling voor iedere burger aan de kant geschoven zijn'. Daarnaast ontbreekt er volgens de bewoners informatie en wordt er gemanipuleerd.
De omwonenden hebben inmiddels een petitie opgesteld waarin de raad wordt opgeroepen niet akkoord te gaan met de plannen. Deze is ruim 800 keer ondertekend.
Op straat
De omwonenden zijn niet de enigen die zich zorgen maken over de plannen. Volgens Hogeschool Aeres en studentenvereniging USRA zijn er juist al jarenlang géén of nauwelijks overlastmeldingen. Bij de gemeente is bekend dat er vorig jaar 5 klachten zijn binnengekomen.
De studenten zijn bang dat ze door de deal op straat komen te staan. Daarnaast is er een groot tekort aan studentenwoningen in Dronten.
De studenten brachten op 1 maart daarom al een bezoek aan de gemeenteraadsvergadering. Ze wilden daar hun zorgen uiten, maar hun vragen werden niet in behandeling genomen. De beantwoording was volgens de gemeente te kort dag. Eerstejaars kunnen blijven
Burgemeester Gebben probeerde de gemoederen te bedaren. Hij zei dat de studentenhuizen zullen verdwijnen, maar dat de studenten die nu eerstejaars zijn geworden, hun huis nog niet uit hoeven.
Ook benadrukte hij dat studentenhuisvesting geen taak is van de gemeente, maar dat die verantwoordelijkheid bij projectontwikkelaars ligt. "Dat is aan de Aeres Hogeschool of een woningcorporatie", zei hij.
Aeres deelt zorgen
Hogeschool Aeres laat in een reactie weten dat zij de zorgen van de studenten deelt en alles doet om voldoende woningen voor studenten te hebben.
Aeres zegt dat de hogeschool zeker een belang heeft bij goede studentenhuisvesting. Maar de school kan deze woningen niet zelf bouwen en is afhankelijk van projectontwikkelaars of de woningbouwvereniging.
Formeel bevestigen
De directie laat weten dat deze niet betrokken is in de deal tussen de gemeente en de woningverhuurder. De directie vraagt zich af waarom er niet gekozen is voor een deal waarbinnen zowel plekken voor arbeidsmigranten als voor studentenwoningen gerealiseerd kunnen worden. Ook zijn er vragen bij de uitvoering van de maatregelen, omdat er al jaren amper klachten zouden zijn.
De school zou verder graag zien dat de gemeente formeel vastlegt dat de studenten de komende vier jaar niet uit hun woningen hoeven.
Bijlages
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
'Studentendeal' Dronten kan doorgaan nu raad vier migrantenlocaties aanwijst
DRONTEN • Vr 25 oktober • Vrijdag 25 oktoberEen meerderheid van de gemeenteraad van Dronten heeft donderdagavond ingestemd met het aanwijzen van vier locaties waar in totaal duizend arbeidsmigranten zouden moeten gaan wonen. Dit gebeurde ondank...
-
Waarom ruilt Dronten 13 studentenhuizen voor 600 arbeidsmigranten?
DRONTEN • Do 24 oktober • Donderdag 24 oktoberDe gemeenteraad van Dronten beslist donderdagavond over vier locaties waar in totaal duizend arbeidsmigranten mogen wonen. Dat heeft ook directe gevolgen voor de miljoenenovereenkomst die de gemeente...
-
Wethouder over stoppen studentenoverlast Dronten-Noord: 'Hebben een ereschuld in te lossen'
DRONTEN • Vr 11 oktober • Vrijdag 11 oktoberMet het opheffen van dertien studentenhuizen in Dronten-Noord wil de gemeente een 'ereschuld' inlossen naar inwoners van de wijk. Dat zei wethouder Peter van Bergen tijdens de gemeenteraadsvergadering...
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...