Oproep aan provincie: sta nieuwe woningen op boerenerven structureel toe
Oud-wethouder Wiemer Haagsma van Noordoostpolder snapt niet waarom de provincie Flevoland woningen op boerenerven niet structureel toe wil staan. In zijn tijd als wethouder heeft hij zich juist hard gemaakt voor woningen op boerenerven. En nu hij actief is als raadslid voor de Politieke Unie staat hij daar nog steeds achter. Dat de provincie nu wil vasthouden aan een maximum valt dan ook niet goed bij hem.
"Het zorgt voor leefbaarheid op het platteland, omdat het ervoor zorgt dat zo'n erf niet wordt verlaten, maar juist nieuw leven krijgt en gaat bruisen", zegt Haagsma op het erf van Jan en Vera Arink in Kraggenburg. Het echtpaar runde jarenlang een boerenbedrijf op deze locatie en zijn ruim twee jaar geleden verhuisd naar een nieuwbouwwoning op hun eigen erf, terwijl een ander gezin hun oude woning heeft betrokken. Verhuizing op eigen grond
"We wilden graag een huis waar we kunnen blijven wonen", zegt Vera Arink. "Dat hadden we ook kunnen realiseren in ons oude huis, maar er waren mensen die interesse hadden in ons oude huis dus begonnen we na te denken over deze nieuwe woning." Ze kunnen nu blijven wonen op de locatie waar ze jarenlang een melkveehouderij hadden. De levensloopbestendige woningen met warmtepomp, zonnepanelen en een slaapkamer op de begane grond is gebouwd op de plek waar voorheen de ligboxstal voor de koeien stond. Vooral dat juicht Wiemer Haagsma toe. "Juist door de oude gebouwen te verwijderen zoals koelschuren, ligboxstallen en kippenschuren en hier een waardering voor te hebben dat je daar een woning mag bouwen, draagt dit bij aan het opschonen van het platteland." De stal zat vol met asbest en voordat een woning gebouwd mocht worden, moest eerst de grond worden gesaneerd.
Effecten
Noordoostpolder ziet positieve effecten van het beleid dat de stempel 'experimenteel' heeft meegekregen. Tijdens de proef is afgesproken dat maximaal 26 van dit soort woningen gebouwd mogen worden op erven in de gemeente. Noordoostpolder is enthousiast en heeft in 2020 het verzoek bij de provincie neergelegd om het experimentele beleid structureel te mogen invoeren. Maar daar steekt de provincie nu een stokje voor.
In een brief aan de gemeente laat de provincie weten dat het succes niet is bewezen. De gemeente wordt gevraagd om argumenten aan te dragen tijdens een evaluatie.
Daarmee zet de provincie geen definitieve streep door het experiment. Het quotum wordt tijdelijk verhoogd van 26 naar maximaal 35 woningen, totdat er een definitieve beslissing wordt genomen. Ook laat de provincie Flevoland weten dat de aandacht vooral ligt bij nieuwbouw in het stedelijk gebied, in plaats van het landelijk gebied.
Voor Jan en Vera Arink maakt het niet uit. Zij hebben een nieuw huis en nieuwe buren. "Wij zien geen enkel nadeel van deze tweede woning op ons erf. Het voelt gewoon goed. Ook nu we ouder worden, is het fijn om buren te hebben. Dat geeft een prettig gevoel en we hebben allebei genoeg ruimte. Het is helemaal geen probleem."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bijna 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een woning in Almere
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberIn een woning in Almere heeft de politie afgelopen zaterdag 199 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor omdat de dienst bezig...
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het gered werd van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, met een plek in het appartementen...
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...