Een superkazerne onder zeeniveau, is dat wel zo handig?
Een 'superkazerne' in Zeewolde of een munitieopslag in Dronten. Defensie gaat zich mogelijk in Flevoland vestigen, maar hoe verstandig is het om militaire gebouwen onder zeeniveau te plaatsen? Zijn de dijken dan niet een makkelijk doelwit? Dat hangt volgens expert Patrick Bolder van kennisinstituut HCSS af van de strategische waarde van de militaire gebouwen die in Flevoland komen.
In de 'superkazerne' die mogelijk in Zeewolde komt, worden vooral ondersteunende troepen gestationeerd. Het gaat dan niet om tanks, vliegtuigen of gepantserde voertuigen, maar om militairen die voedsel, munitie en brandstof brengen naar strijdende troepen. Ook valt medisch personeel daaronder en moeten daar de opleidingen voor die militairen worden gegeven.
Niet aantrekkelijk
Die doelen zijn volgens Bolder niet de eerste prioriteit bij een aanval. Dat komt omdat er dus niet zoveel parate eenheden staan.
Volgens hem zijn er veel meer lonende doelen voor een tegenstander. "Denk aan de haven van Rotterdam en Vlissingen of Schiphol. Als je Nederland daar zou treffen, dan maak je pas echt impact."
Niet veel te halen
Volgens de expert is er bij een opleidingseenheid voor een tegenstander niet veel te halen. "Als je nou een kazerne als in Oirschot en Havelte krijgt, daar staat ook materiaal wat kostbaar is. Waarom zou je je kostbare munitie aan Flevoland besteden?"
Daarnaast is het nog maar de vraag of die kostbare materialen in een oorlogssituatie in de kazerne staan. Volgens Bolder zijn kazernes niet zo snel een doelwit, omdat ze leeg zijn in tijden van oorlog. De eenheden zijn dan ergens anders opgesteld.
De locaties liggen relatief hoog, volgens Defensie. Mocht er water komen dan ontstaat er een laag van ongeveer 1,5 meter. In andere delen van de provincie is dat soms wel 4 meter. Toch worden de belangrijkste onderdelen van de kazerne wel opgehoogd.
Het zijn overigens niet de eerste locaties van Defensie die onder NAP zouden komen te liggen. Volgens het ministerie ligt op dit moment ongeveer vijf procent van de locaties onder dat niveau.
Munitiedepot
Ook het munitiedepot dat in Flevoland komt heeft volgens hem niet veel strategische waarde. "Dat is voor een klein kaliber wapens. We hebben voor de kapitale munitie als vliegtuigbommen en artilleriegranaten al andere complexen."
Kortom, de dijk in Flevoland komt dus laag op het lijstje van tegenstanders te staan. De belangrijkere dingen vernietigen kost al veel kracht, vertelt Bolder: "Je moet een heleboel raketten afvuren wil je dat allemaal vernietigen."
Natuurlijke omstandigheden
Naast een tegenstander die een bom gooit, is er ook nog het risico op natuurlijke omstandigheden. Ook daar is de defensie-expert niet zo bang voor. "We zijn trots op onze dijken en op ons watermanagement."
De risico's op zo'n dijkdoorbraak zijn ook klein, schreef staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie eerder. "Het is niet de verwachting dat een storm of een ongewoon hoge waterstand ertoe zal leiden dat een nog te bouwen kazerne in Zeewolde onder water komt te staan." Volgens de staatssecretaris vindt er eens in de 1000 jaar een overstroming plaatst.
Het ministerie van Defensie laat weten het overstromingsrisico mee te nemen in de afweging. Volgens Defensie is elk militair doel in potentie van strategische waarde. Maar ook andere niet militaire infrastructuur kan een doel zijn.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Omwonenden vliegbasis Leeuwarden: 'Trillende vazen in de vensterbank bij start F-35'
LELYSTAD • Di 17 december • Dinsdag 17 december"Ieder keer als er een straaljager de lucht in gaat of terugkomt, dan is dat zeer maar dan ook zeer duidelijk hoorbaar." Dat zegt Gerard Veldman uit Cornjum, hij woont op 1,5 kilometer afstand van vli...
-
Omwonenden vliegveld: geen reactie op plan F-35 straaljagers
LELYSTAD • Vr 13 december • Vrijdag 13 decemberDe Club Direct Omwonenden (CDO) van Lelystad Airport wil op dit moment niet reageren op de mogelijke komst van straaljagers naar het vliegveld. De club heeft nog geen standpunt bepaald. Dat laat bestu...
-
Politiek Dronten fel tegen komst munitieopslag in Biddinghuizen
DRONTEN • Vr 13 december • Vrijdag 13 decemberEen meerderheid van de gemeenteraad van Dronten is tegen de komst van een munitieopslag bij Biddinghuizen. Dat bleek donderdagavond toen het college van burgemeester en wethouders de meningen peilde b...
recent nieuws
-
Almeerder verloor beide benen, maar behoudt passie voor sport
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit weer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...
-
Leden Fish Potato Run lopen estafette naar het Glazen Huis in Zwolle
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberElf bestuursleden van de Fish Potato Run en twee andere hardlopers hebben 2600 euro opgehaald voor 3FM Serious Request. Ze gingen zondag in estafette van de atletiekbaan in Emmeloord naar het Glazen H...
-
Vredeslicht en lichtjestour in Dronten zorgen voor hoop en blijdschap
DRONTEN • Zo 22 december • Zondag 22 decemberTrekkers met knipperende kerstlampjes, sterren en sneeuwpoppen op de trekhaak, ze zorgden zaterdagavond voor veel blije gezichten langs de route van de traditionele lichtjestour in Dronten. Voordat de...