Wonen in de voormalige HEMA, eerste huurders in appartementen

LELYSTAD • Do 7 september 2023 | 6:44 • Donderdag 7 september 2023 | 6:44

Het Stadhuisplein in Lelystad stond woensdagmiddag vol verhuiswagens. De eerste huurders trokken in hun appartement in het voormalige winkelpand van de HEMA. In dat gebouw zijn 24 woningen gerealiseerd.

"Ik ben er heel blij mee," vertelt Storm Karssemeijer, één van de nieuwe bewoners. "Alles is dichtbij." Hij moet nog wel gordijnen aanschaffen want zijn voordeur ligt direct aan de straat. "Je hebt wel veel inkijk van de mensen die langslopen." Dat probleem wordt nog opgelost zegt Wouter Gorter, vastgoedbelegger en initiatiefnemer van dit project: "We zijn nog bezig met een 'Delftse stoep' zoals dat heet, anderhalve meter vanaf de woning. Met een bankje en een bloembak en andere bestrating. Zodat mensen niet meer direct langs de gevel lopen."

Volgens Gorter mag hij die 'Delftse stoep' van de gemeente Lelystad een jaar lang uitproberen. "Als dat succesvol is dan wil de gemeente het ook uitrollen bij de andere omgebouwde winkelpanden." Tegenover het oude HEMA-gebouw worden namelijk ook winkelpanden omgebouwd tot woningen. Een ander prominent pand aan het Stadhuisplein, het oude postkantoor, was eerder al bestemd voor woningen. 

De 'Delftse stoep' mist nog

De slaapkamer

Waar zijn de winkels gebleven? 
De voormalige winkeliers zijn met hulp van Gorter verhuisd naar leegstaande winkelpanden elders in het centrum. "Als een bedrijf zich hier wil vestigen kan dat dus ook nog. Maar dit is heel goed voor de dynamiek in het centrum. Je krijgt zo de bestaande winkelstraten weer beter gevuld en in dit deel komen er meer woningen." 

Is er nog een loft over? 
Het is voor het eerst in Lelystad dat zo'n groot winkelpand is omgebouwd tot woningen. Volgens Gorter zijn de appartementen allemaal verhuurd. Voor de 24 lofts - een ruime variant van een studio - waren meer dan 500 aanmeldingen, laat hij weten. De huur verschilt tussen de 850 euro voor de lofts tot 1100 euro voor de grotere appartementen met een aparte slaapkamer. "Daarvoor krijgen ze wel een luxe keuken, vloer met vloerverwarming, badkamer met inloopdouche en lage energiekosten want alles is energiezuinig." 

Nieuwe huurder Storm vindt deze plek veel beter dan waar hij voorheen woonde. Eigenlijk zou hij hier samen met zijn vriendin gaan wonen maar die relatie is net uit. "Ik woonde bij LARS en dat werd te klein voor mij. Er was ook veel overlast. Dit is veel ruimer en alles is dichtbij. Voor mij echt een upgrade." Wat vindt hij van de huurprijs? "Het is wel veel, maar tegenwoordig is alles duur." 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel