Boek over Anoush Dastgir, de nieuwe assistent-coach van Almere City FC

ALMERE • Ma 10 juli 2023 | 17:58 • Maandag 10 juli 2023 | 17:58

"Anoush Dastgir hield het vol als bondcoach vanuit de liefde voor zijn land". Dat zegt schrijver Ivo Roodbergen over de nieuwe assistent coach van Almere City FC. Roodbergens biografie over de voetbaltrainer heeft een lange titel: 'Anoush: Hoe de Nederlandse Anoush Dastgir als jongste bondscoach ter wereld Afghanistan wist te verenigen'.

Het boek beschrijft de drie levens die Dastgir geleefd heeft. "Op de vlucht, je komt net in Nederland, en dan de jongste bondscoach. Dit boek is voor hem een afsluiting van die periode, en een nieuwe start", zegt Roodbergen. Deze nieuwe start is maandag gemaakt met de voorbereidingen van City's debuut in de eredivisie. Dagstir assisteert komend seizoen Alex Pastoor als opvolger van Hedwiges Maduro. Volgens de schrijver zal hij zich moeten bewijzen, maar hij heeft zelf al Dastgirs kwaliteiten van dichtbij gezien toen hij nog bondscoach was van het Afghaanse elftal. "Een verbinder, een leider, die spelers gingen voor hem door het vuur."

Valse start en tegenslagen
Maar Dastgir is niet zomaar gekomen waar hij nu is, de voetballer heeft een moeilijke jeugd achter de rug. "Als baby is hij (met zijn ouders) uit Afghanistan gevlucht via Pakistan en India. Toen is hij op zijn tiende in Nederland terecht gekomen. Die tweestrijd tussen in Nederland opgroeien en Afghaan zijn, die dubbele nationaliteit, ik vind het heel dapper dat hij dat heeft gedeeld", zegt Roodbergen.

Ook daarna ging het Dastgir niet voor de wind. Hij probeerde het als 16-jarige in Nederland te maken als voetbalspeler, maar dat mislukte door blessures en andere zaken. De rust kwam ook niet nadat hij na jarenlang doorzetten eindelijk succes vond in de voetbalwereld. Hij werd met dertig jaar de jongste bondscoach ter wereld voor het Afghaanse elftal. "Die voetbalbond functioneerde niet zoals de KNVB zeg maar, dus hij moest ook veel politieke strijd voeren met de Afghaanse voetbalbond en de Afghaanse regering die veel invloed probeerde uit te oefenen. Dat ging absoluut niet vlekkeloos."

Een bijzonder verhaal
Het idee voor deze biografie kwam eind 2018 tot stand toen Dastgir nog bondscoach was voor het Afghaanse elftal. "Ik interviewde hem voor een vakblad over bondscoaches en tijdens dat interview raakte ik geïnteresseerd in hem als mens. Toen ben ik achteraf met hem gaan praten en kwam ik achter zijn levensverhaal." Vanaf dat moment ging Roodbergen op stap met Dastgir in Nederland en Afghanistan. "Hij woont gewoon in Nederland, dus daar heb ik de meeste interviews gedaan. Maar ik heb ook tientallen mensen en familie om hem heen gesproken, dichtbij en verder weg."

Volgens Roodbergen is Dastgirs verhaal bijzonder. Niet alleen vanwege zijn titel als jongste bondscoach ooit, maar ook omdat hij als bondscoach van het Afghaanse elftal een etnisch verdeeld land heeft verenigd. "Hij heeft al die etnische groepen samen laten voetballen, klinkt heel simpel maar dat is het niet." Maar ondanks alle tegenslagen, corruptie, en spanningen waarmee Dastgir te maken had in Afghanistan heeft hij toch doorgezet voor zichzelf en zijn land, met succes tot gevolg. "Zelfs zodanig dat de politiek dat elftal ook echt erkende als een voorbeeld van hoe Afghanistan zou kunnen zijn. Zover zelfs dat parlementsleden ook echt uitspraken begonnen te doen, van, dit is echt een blauwdruk voor het nieuwe Afghanistan. Zelfs aan de onderhandelingstafel met de Taliban (die daar nu aan de macht zijn)."

Trots
Al en al is de nieuwe voetbaltrainer erg bescheiden over zijn levensverhaal vol tegenslagen. "Misschien zelfs te bescheiden", denkt Roodbergen. Maar er is genoeg lof voor Dastgirs uiteindelijke succes. "Zijn broertjes en zusjes hebben ook gezien wat hij er allemaal voor over had om het voetbal te bereiken, en als speler is dat hem niet gelukt maar als trainer nu wel. Ik vond het leuk om te zien hoe trots hij zijn familie daarmee maakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel