Hoe de Floriade ontspoorde: van onderschatting tot moeizame verhoudingen

ALMERE • Di 11 april 2023 | 20:00 • Dinsdag 11 april 2023 | 20:00

Onderschatting, waarschuwingen die genegeerd worden en moeizame verhoudingen tussen de organisatie, gemeente en projectontwikkelaar. Het zijn enkele oorzaken van de rampzalig verlopen Floriade, die naar voren komen uit onderzoek van Omroep Flevoland en 1Almere. Het evenement kostte de gemeente uiteindelijk meer dan 100 miljoen euro aan gemeenschapsgeld. Deze week is het precies één jaar geleden dat de poorten van de Expo open gingen.

Onderzoek
Een team van journalisten van Omroep Flevoland en 1Almere deed afgelopen jaar onderzoek naar de Floriade met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Dat team sprak vele direct betrokkenen en bestudeerde meer dan duizend interne documenten. Dat schetst een beeld van wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld rond het evenement.

De problemen in zes minuten samengevat:

In vier delen gaan we dieper in op de zaken die zijn misgegaan bij de Floriade. Daarbij is vooral gekeken naar hoe cruciale keuzes door de gemeente in de praktijk zijn uitgepakt.

Waarschuwingen
De gemeente Almere is vanaf 2014 in totaal vier keer gewaarschuwd voor de risico's van financiële tekorten. Maar de gemeente dacht steeds dat het wel mee zou vallen. Almere kreeg tien jaar voorbereidingstijd. In de eerste jaren is veel tijd verloren gegaan en later ontstond er voortdurend vertraging.

Lees hier Deel 1: Hoe de Floriade-machine van begin af aan haperde:

Relatieproblemen
De gemeente Almere richtte een apart bedrijf op voor de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling: de Floriade BV. De relatie tussen de twee was niet altijd rozengeur en maneschijn. De BV werd een verlengstuk van de gemeente. Bovendien was het een duiventil: tientallen verschillende directeuren, toezichthouders, topambtenaren, wethouders en burgemeesters waren betrokken bij de Floriade.

Lees hier Deel 2: Waarom de organisatie bijna nooit op orde was:

Toren
Al voordat de Floriade openging moest een deel van de woonwijk verrijzen. Uiteindelijk is alleen woontoren Flores van de grond gekomen. Het staat symbool voor alles wat er mis ging rond de aanleg van woningen en vastgoed. Het leek zo’n mooi idee: een tentoonstelling in een wijk in aanbouw. In de praktijk blijkt dat onhaalbaar.

Lees hier Deel 3: Waarom de ontwikkeling van de woonwijk zo moeizaam ging:

De ontwikkeling van de woonwijk is ook van belang hoe het Floriadeterrein eruit komt te zien. Het gedoe levert een forse extra kostenpost op.

De ontwikkeling van de woonwijk is ook van belang voor hoe het Floriadeterrein eruit komt te zien. Het gedoe levert een forse extra kostenpost op. Was de miljoenentegenvaller over terreininrichting echt een 'verrassing'?

Je leest het hier in het laatste deel van dit vierluik.

Podcast:
Meer weten over wat er allemaal is misgegaan? Luister naar onze podcast 'Floriadio'. Presentator Odeke de Jong spreekt daarin met verslaggevers Richard Schuurman, Thomas Kusters en Koen Peeters over hun bevindingen.

De podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, door deze link in je favoriete podcast-app in te voeren of op www.floriadio.nl.

Of luister hier:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel