In Flevoland worden meisjes het vaakst jong moeder

FLEVOLAND • Ma 10 oktober 2022 | 16:26 • Maandag 10 oktober 2022 | 16:26

Hoewel het aantal tienermoeders in Flevoland daalt, krijgen meisjes in onze provincie het vaakst op jonge leeftijd een kindje. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Flevoland worden 4,5 op de duizend meisjes voor hun twintigste levensjaar moeder. Het aantal tienermoeders is wel met bijna 60 procent gedaald ten opzichte van twintig jaar geleden.

Dit jaar zijn er in Flevoland 61 tienermoeders. Begin deze eeuw waren dat er 114.

Op deze kaart is te zien hoeveel tienermoeders er per duizend meisjes per provincie zijn. Deze cijfers zijn berekend door het aantal tienermoeders in 2000 en in 2022 af te zetten tegen het aantal meisjes (van 15 tot en met 19) in 2000 en 2022.

Oorzaken
Dat het aantal tienermoeders nu daalt, komt volgens Ineke van der Vlugt door meerdere redenen. Ze is expert anticonceptie & abortus bij Rutgers expertisecentrum seksualiteit. "Meiden gebruiken, ook bij de eerste keer seks, vaker anticonceptie", zegt Van der Vlugt. "En meer meiden kiezen voor een spiraal. Dat beschermt beter tegen een zwangerschap omdat er minder risico is op gebruikersfouten."

Ook is de toegang tot meerdere soorten anticonceptie verbeterd en is informatie beter toegankelijk, zo stelt ze. Verder zit sinds 2011 anticonceptie in het basispakket van de zorgverzekering en "is jong ouderschap maatschappelijk minder geaccepteerd en volgen meer meiden een hogere opleiding. Dan zit je vaak langer op school en dat combineert niet met jong ouderschap.”

Landelijk ook daling
Landelijk gezien is het aantal tienermoeders per duizend inwoners ook gedaald, met bijna 70 procent. Flevoland ligt daar dus iets onder met bijna 60 procent. In absolute getallen telt Nederland 1.350 moeders die op jonge leeftijd een kindje kregen. In Utrecht komen tienermoeders het minst voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel