Gemeente stopt onderzoek naar radicalisering en extremisme
De gemeente Almere heeft het onderzoek naar radicalisering en extremisme in de stad voorlopig stopgezet. Aanleiding is de negatieve berichtgeving in de media over het onderzoek, dat zich leek te richten op de moskeeën in Almere. Volgens het NRC stond de gemeente op het punt undercover onderzoek te doen.
Het college van burgemeester en wethouders geeft in antwoorden op vragen van de PvdA en NIDA aan, nooit van plan te zijn geweest om undercover te gaan. Burgemeester Franc Weerwind had dat eerder ook al aangegeven. De gemeente had een bureau opdracht gegeven een zogeheten krachtenveldonderzoek te doen. In zo'n onderzoek worden openbare bronnen bekeken en vergeleken om te zien wie wat doet. Het doel van de analyse was om zicht te krijgen op de aanwezigheid van extremisme in de breedste zin van het woord.
Het college schrijft in de beantwoording op zoek te zijn geweest naar trends en fenomenen in Almere en wilde die afzetten tegen groeperingen, bewegingen en stromingen in de stad. De opdracht om onderzoek te doen naar specifieke organisaties of personen is niet gegeven.
Veldonderzoek moest nog beginnen
Wel zouden de onderzoekers na de oriënterende fase zich bezighouden met veldonderzoek en observaties. Volgens het college zouden de onderzoekers deelnemen aan openbare activiteiten, zonder zichzelf kenbaar te maken. Gedoeld wordt op het aanwezig zijn bij demonstraties of publiek toegankelijke (online) lezingen.
De gemeente Almere betreurt het, dat het onderzoek voor dit moment stopgezet is. Nu de methode en moment van het onderzoek openbaar is geworden vraagt de gemeente zich af of doorgaan op deze voet nog wel effectief is. Dat er wel degelijk onderzoek gedaan moet worden naar extremisme is voor de gemeente duidelijk. De afgelopen jaren zijn er volgens het college zichtbare spanningen geweest tussen bepaalde groepen in Almere: "Het vernielen van religieuze gebouwen, het verspreiden van zwaar beledigende berichten en het versturen van dreigbrieven om iemands overtuiging zijn slechts enkele uitingen, die illustreren dat extremistische opvattingen ook in Almere aanwezig zijn." De gemeente kijkt nu naar andere manieren van onderzoek doen.
Het college schrijft verder dat de verstandhouding tot de moslimgemeenschap in Almere altijd goed was. Het doel is die goed te houden en te streven naar een samenwerking die als 'vruchtbaar' wordt gezien.
De moskeeën willen op dit moment niet reageren op het stopzetten van het onderzoek naar radicalisering en extremisme. Zij wachten eerst een reactie op een brief die zij gezamenlijk hebben gestuurd naar de gemeente. Tot die tijd hebben zij afgesproken geen mededeling te doen over dit onderwerp.
Excuses?
De politieke partij NIDA wil weten of de gemeente nog excuses aanbiedt aan de Almeerse moskeeën, aangezien het vertrouwen geschaad zou zijn. Het college is dat niet van plan, omdat moskeeën nooit zijn aangewezen als plekken waar verdachte zaken afspelen. Ook was de gemeente niet van plan om te gaan spioneren. "Het aanbieden van excuses lijkt daarmee niet op zijn plaats."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almere City stuurt anti-kater pakket naar Go Ahead Eagles
ALMERE • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilAlmere City heeft op een ludieke wijze Go Ahead Eagles gefeliciteerd na de winst van de KNVB Beker. De Almeerse club stuurde namelijk een anti-kater pakket naar Deventer toe. Die club heeft drie dagen...
-
In het bos naast Zeewolde kun je straks klimmen, klauteren en naar het theater
ZEEWOLDE • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilIn het G-gebied in Zeewolde komt een klim- en klauterbos, een amfitheater en een hondenlosloopgebied. Het G-gebied is een bosrijke omgeving naast het dorp. Drie jaar geleden besloot de gemeente daar een...
-
Deze 55 Flevolanders kregen vandaag een lintje
FLEVOLAND • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilDit jaar hebben 55 Flevolanders een koninklijke onderscheiding gekregen. Zij kregen het lintje vrijdagochtend opgespeld door de burgemeester. Dit gebeurde tijdens feestelijke bijeenkomsten. De hoogste...