Heipalen Windpark Zeewolde door waterbeschermingslaag geslagen
De bouwers van het Windpark Zeewolde zijn met verkeerde heipalen door de waterbeschermingslaag gegaan. Volgens de provincie mag alleen met zogeheten prefab palen door de beschermende kleilaag heen, maar er zijn andere heipalen gebruikt die het risico op verontreiniging van het grondwater minder beperken.
De fout kwam aan het licht bij een controle van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Op een aantal plaatsen heeft het windpark met palen gewerkt die volgens de provincie daar niet zijn toegestaan. De gebruikte palen hebben volgens de provincie een 'iets groter risico op lekstromen' dan het materiaal dat de provincie in de grond wilde hebben. Bij lekkage kan het grondwater verontreinigd raken.
Ondanks dat de verkeerde palen zijn gebruikt, benadrukt de provincie dat er 'een minimaal risico' op lekkage is. De directeur van Windpark Zeewolde, Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, zegt dat bij zo'n 7 van de 91 locaties heipalen zo diep zitten dat ze in de waterlaag zijn gekomen. Die heipalen staan in de buurt van de Schollevaarweg.
Veilig
Directeur Sieburgh Sjoerdsma zegt dat het grondwater niet in gevaar is. "De expertbedrijven die wij hebben ingehuurd hebben aangetoond dat we onze palen mogen gebruiken en dat ze veilig zijn. Wij gaan geen compromis sluiten ten opzichte van de veiligheid van de waterlagen."
De provincie vindt het niet verstandig om de al gezette palen uit de grond te halen. Dan wordt de bodem 'nog meer verstoord met kans op lekkage'. Voor de toekomst wil de provincie wel het gebruik van de zogeheten vibropalen bij het grondwaterniveau voorkomen.
Vertraging
Het windpark vindt de palen veilig genoeg en gaat verder met het heien met de gewraakte palen. De provincie had de bouwers wel 'met klem' verzocht de andere palen te gebruiken, maar daar is het windpark niet op ingegaan omdat het project daarmee vertraging oploopt.
"Dat kunnen wij niet maken naar onze omgeving toe", zegt directeur Sieburgh Sjoerdsma. Hij vertelt dat het maanden zou kosten om de juiste palen te krijgen. "Als het een korte periode was geweest, hadden we echt wel gekeken of we dat eventueel konden doen om iemand te plezieren. Maar het is een te grote impact en onze palen zijn veilig."
Tegenstrijdig
Het windpark kan niet worden gedwongen om andere palen te gebruiken, blijkt uit de brief van de provincie. In de vergunning die de gemeente Zeewolde heeft verleend, staat namelijk niet dat alleen prefab palen gebruikt mogen worden. "Doordat de vergunning nu onherroepelijk is, is bestuursrechtelijk handhaven niet meer mogelijk", zo staat in de brief.
De provincie zegt dat er in haar omgevingsverordening staat dat alleen prefab heipalen zijn toegestaan bij plaatsen waar het grondwaterniveau wordt geraakt. Maar daar is niks van terug te lezen in de vergunning die de gemeente Zeewolde verleende. "Helaas is deze tegenstrijdigheid tijdens de procedures door niemand opgemerkt en viel het pas op tijdens een vrije veld-controle door de toezichthouder van de Omgevingsdienst."
De gemeente Zeewolde laat weten dat de vergunning aan haar eigen voorwaarden voldoet. "Wij hoeven het niet te toetsen aan de voorwaarden die andere overheden stellen", aldus een woordvoerder. Provinciebestuurder Harold Hofstra (CU) vindt dat meerdere betrokkenen bij de overheid niet hebben opgelet. "Op de vergunning is door de gemeente onvoldoende een check gedaan richting de verordening van de provincie. En ik moet eerlijk zeggen dat wij als provincie ook een zienswijze hadden kunnen indienen op zo'n vergunning. Maar het was ons ook niet opgevallen", zegt Hofstra. "Ook de Rijksoverheid was erbij betrokken en die was het ook niet opgevallen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Windpark Zeewolde start weer op na onderhoud
ZEEWOLDE • Vr 14 juni • Vrijdag 14 juniWindpark Zeewolde start deze vrijdag weer op. Het park langs de A27 heeft de afgelopen twee weken niet gedraaid omdat netbeheerder Tennet bezig was met werk aan een onderstation. De gederfde inkomsten...
-
Miljoeneninvestering voor beschermen 'onoplettende' zeearenden
ZEEWOLDE • Wo 18 oktober • Woensdag 18 oktoberEen deel van de turbines van Windpark Zeewolde wordt volgend jaar zomer voorzien van camera's. Dit vogeldetectiesysteem moet botsingen met zeearenden voorkomen. Maar hoe werkt zo'n systeem eigenlijk?...
-
Interessante ideeën voor windparkfonds: van hospice en deelauto tot deelbatterij
ZEEWOLDE • Wo 19 april • Woensdag 19 aprilVeel belangstelling was er dinsdagavond op een informatieavond van het Fonds Windpark Zeewolde. Ruim dertig belangstellenden kwamen langs in het ontmoetingscentrum De Meermin om te horen hoe zijn aans...
recent nieuws
-
'Ongelukkig geplaatst' trafohuisje in centrum Biddinghuizen wordt gesloopt
BIDDINGHUIZEN • Wo 30 oktober • Woensdag 30 oktoberWie Biddinghuizen inrijdt via de Baan, komt langs het kunstwerk 'trafohuisje'. Het is al meer dan zestig jaar onderdeel van de entree van het dorp, maar dat blijft niet zo. Eerder werd het Koetshuis a...
-
Chipbedrijf ASMI grote winnaar op Amsterdamse beurs in derde kwartaal
ALMERE • Wo 30 oktober • Woensdag 30 oktoberChiptoeleverancier ASMI sloot het derde kwartaal op de Amsterdamse beurs positief af. Het Almeerse bedrijf steeg als enige hoofdfonds op de AEX-index, die verder in het rood eindigde. ASMI ontving het...
-
Klein aantal fatbikeslachtoffers in Flevoland tijdens landelijke telweek
FLEVOLAND • Wo 30 oktober • Woensdag 30 oktoberTijdens de landelijke telweek van fietsongevallen zijn in Flevoland twee mensen vanwege een fatbike-ongeluk op de spoedeisende hulp terechtgekomen. Ook kwam in de eerste week van oktober één e-biker o...