Wethouder over overlast passantenhaven: 'We zitten er bovenop'

ALMERE • Vr 30 oktober 2020 | 0:30 • Vrijdag 30 oktober 2020 | 0:30

Wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Almere zegt dat ze serieus bezig is met de overlast in passantenhaven in Almere Buiten. "We zitten er bovenop en die twaalf boten moeten daar weg, maar dat vergt wel meer onderzoek", aldus de wethouder. Drie boten in de haven worden namelijk permanent bewoond en volgens De Jonge kan je die mensen niet zomaar op straat gooien. Want dan wordt het probleem alleen maar verplaatst, zo is de gedachte.

"We vinden permanente bewoning op bootjes ongewenst. We zijn op dit moment samen met het Leger des Heils, GGD, politie en burgerzaken bezig om in kaart te brengen wie deze mensen zijn en of er een hulpvraag is. We willen hulp bieden waar nodig maar we kunnen deze mensen niet dwingen", aldus De Jonge.

Volgens Respect!Almere, die het onderwerp op de agenda zette tijdens de politieke markt van donderdagavond, kwamen er de afgelopen maanden tussen de veertig en de zestig klachten binnen over de bootjes in de passantenhaven aan de Evenaar. Volgens Froukje de Jonge kloppen die cijfers niet en kwamen er vorig jaar en dit jaar niet meer dan tien klachten binnen over overlast in het haventje.

Het traject om de onbewoonde boten weg te halen is inmiddels gestart maar de wethouder waarschuwt dat dit niet betekent dat ze meteen volgende week weg zijn. Eerst start het traject van aanschrijvingen en waarschuwingen. Ook gaf de wethouder aan dat er door de gemeente gekeken wordt of het vignetsysteem opnieuw ingevoerd kan worden. Wie een vignet heeft, mag in de haven liggen. Dat zou volgens verschillende partijen wenselijk zijn omdat er dan beter gehandhaafd kan worden.

Over de overlast van hangjongeren en drugsdealers was de wethouder duidelijk. "BOA's bezoeken de passantenhaven hoogfrequent. Alleen al in de afgelopen twee maanden vijfenveertig keer. Ook de politie surveilleert regelmatig bij de haven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel