Rechtszaak verspreiden IS-propaganda uitgesteld, verdachte blijft in cel

ALMERE • Wo 30 september 2020 | 15:18 • Woensdag 30 september 2020 | 15:18

Een 20-jarige Almeerder wordt voorlopig nog in voorarrest vastgehouden. Dat besloot de rechtbank woensdag. De man wordt beschuldigd van opruiing en het aanzetten tot een terroristisch misdrijf. Hij zit inmiddels zeven maanden in voorarrest. De rechtbank vond de kans op herhaling nog te groot om de man vrij te laten.

De verdachte is volgens het OM beheerder van een app-groep waarin IS propaganda werd verspreid. Hij zou vanuit Almere filmpjes met onthoofddingen hebben gedeeld.

Wachten op rapporten
De strafzaak zou woensdag inhoudelijk worden behandeld, maar dat moest worden uitgesteld. De rechtbank wil eerst de rapporten van de psycholoog, psychiater en een theoloog over deze man afwachten. De inhoudelijke behandeling is daarom opgeschoven naar januari. Door grote drukte bij de rechtbank in Amsterdam kan het niet eerder.

Zijn advocaat vond dat het uitstel reden was om de man vrij te laten. Zijn cliënt heeft een eventuele straf allang uitgezeten, aldus de advocaat. Het OM was het daar niet mee eens. De verdachte wordt namelijk ook verdacht van een serie diefstallen. In een vergelijkbare zaak was de straf twee jaar cel. Dan zou de man dus nog wel even moeten zitten. Ook was het rapport van de radicaliseringsdeskundige niet positief over de Almeerder. Dat is volgens de officier van justitie nog een reden om hem vast te houden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel