'Naast uitstel ook gesproken over afstel Floriade'

ALMERE • Wo 8 april 2020 | 0:50 • Woensdag 8 april 2020 | 0:50

De fractievoorzitters van de partijen in de Almeerse gemeenteraad hebben de afgelopen twee weken vertrouwelijk overlegd over de voortgang van de Floriade. Daarbij is ook gesproken over het niet door laten gaan van het evenement. Dat zegt fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV Hij komt met die mededeling nadat Omroep Flevoland dinsdag meldde dat de gemeente Almere overweegt het in 2022 geplande evenement uit te stellen.

Het is Van Dijk in het verkeerde keelgat geschoten dat de gemeente dat nieuws heeft bevestigd, terwijl er in het overleg is afgesproken daarover niets naar buiten te brengen. Hij voelt zich nu ook niet meer gebonden aan die afspraak. "Wat mij betreft kunnen we dan vrijuit praten".

Volgens Van Dijk is het overleg op basis van de coronacrisis tot stand gekomen en is er twee keer vertrouwelijk gesproken. Daarbij zijn er volgens hem drie opties de revue gepasseerd. "Uitstel van de Floriade, het niet door laten gaan van het evenement en het door laten gaan in afgeslankte vorm op het tijdstip dat het gepland was."

De voorkeur van de PVV gaat uit naar het afblazen van de Floriade. "Doorgaan met de Floriade is gekkenwerk", zegt Van Dijk. Hij vindt dat de Floriade ontzettend veel geld kost. Van Dijk ziet meer in woningbouw op de plek waar de wereldtuinbouwtentoonstelling gehouden moet worden.

De SP zegt in een reactie geen Floriade meer te willen en pleit ook voor woningbouw. Voor andere fracties, zoals Leefbaar Almere en de ChristenUnie, is het nog te vroeg om te reageren. De Partij voor de Dieren en de Partij van de Arbeid willen een extern onderzoek afwachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel