Tien nieuwe coronabesmettingen, twee patiënten opgenomen

FLEVOLAND • Ma 6 april 2020 | 14:09 • Maandag 6 april 2020 | 14:09

Flevoland telt inmiddels 264 inwoners bij wie besmetting met het coronavirus via een test is vastgesteld. Dat zijn er 10 meer dan een dag geleden. In heel Nederland zijn nu 18.803 positieve tests geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

Uit de nieuwe gegevens blijkt verder dat binnen Flevoland tot nu toe de meeste ziekenhuisopnames onder Almeerders hebben plaatsgevonden, dat waren er 77. Lelystad volgt met 32 besmette inwoners die zijn opgenomen. Op Urk zijn 16 inwoners opgenomen in het ziekenhuis, in Dronten zijn dat er inmiddels 15. In Noordoostpolder gaat het om 8 mensen en in Zeewolde zijn 6 inwoners in het ziekenhuis opgenomen of zijn dat geweest.

In totaal is voor 154 Flevolanders opname in het ziekenhuis noodzakelijk geweest. Dat zijn er twee meer dan een dag geleden. Dat is een aanzienlijk kleinere stijging dan in de afgelopen dagen. De reden kan zijn dat er op zondag iets minder gerapporteerd wordt door de ziekenhuizen.

Het aantal mensen dat landelijk is overleden aan de ziekte, is met 101 opgelopen tot 1867. Voor zover officieel bekend zijn zeven patiënten uit Flevoland gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. De gemeente Urk heeft drie sterfgevallen bevestigd. In Dronten, Lelystad, Almere en Noordoostpolder is door de gemeentebesturen elk één overlijden bekendgemaakt. Gemeenten hebben aangekondigd nieuwe sterfgevallen niet meer actief, maar alleen bij uitzondering bekend te maken.

RIVM maakt alleen nog ziekenhuisopnames per gemeente bekend
Het RIVM maakt sinds dinsdag 31 maart niet meer bekend hoeveel besmettingen er per gemeente zijn vastgesteld. Dat wordt alleen nog maar op provincieniveau gedaan. In plaats daarvan is de gezondheidsorganisatie overgeschakeld op de bekendmaking van het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten per gemeente. In die aantallen zitten ook inmiddels ontslagen of overleden patiënten verwerkt.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van 'het topje van de ijsberg', omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD'en in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel