Grote zorgen bij VNO-NCW om toekomst bedrijven

FLEVOLAND • Ma 6 april 2020 | 10:42 • Maandag 6 april 2020 | 10:42

VNO-NCW Flevoland maakt zich grote zorgen over de toekomst van ondernemers in onze provincie. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moesten heel veel bedrijven noodgedwongen hun deuren sluiten.

Om de pijn te verzachten, kunnen bedrijven vanaf maandag terecht bij uitkeringsinstantie UWV als zij wegens omzetverlies een tegemoetkoming willen in hun loonkosten. Met de tegemoetkoming hoopt het kabinet te voorkomen dat bedrijven massaal hun werknemers ontslaan. Verwacht wordt dat landelijk tienduizenden ondernemingen per dag beroep zullen doen op deze regeling.

Voorzitter Hajé de Jager juicht de regeling toe, maar hij vreest dat bedrijven toch zullen omvallen. "De normale kosten voor bijvoorbeeld de huur en energie moet je blijven betalen. Voor de loonkosten is nog geen cent door de overheid betaald. Voordat je in aanmerking komt voor de regeling, zijn we vijf of zes weken verder". Volgens De Jager kunnen niet alle bedrijven dat aan. Ondernemingen die buffers hebben opgebouwd, kunnen wel wachten. Kleine ondernemers kunnen dat niet.

De Jager refereert aan horecabedrijven en de bloementeelt, twee sectoren die volgens hem keihard zijn geraakt. "Daar is het een gigantisch drama", aldus De Jager. Hoeveel Flevolandse bedrijven bij het UWV gaan aankloppen voor loonkosten-compensatie kan hij nog niet inschatten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel