Joodse gemeenschap viert Pesach op alternatieve manier

FLEVOLAND • Ma 6 april 2020 | 10:55 • Maandag 6 april 2020 | 10:55

Seder kan dit jaar niet gezamenlijk gevierd worden. De Sederavond is onderdeel van Pesach - het Joodse paasfeest - dat komende woensdag begint en een week duurt.

"In de Joodse traditie vieren we dit samen, soms met 80 tot 90 mensen." Dat zegt rabbijn Moshe Stiefel van de Joodse gemeenschap in Almere. "Dat kan nu niet. Nu vieren we Seder thuis. Het geeft de kans de focus op de kern van de eigen familie te leggen."

Om Seder thuis te kunnen vieren heeft de Joodse gemeenschap de afgelopen weken in heel Flevoland onder meer matzes uitgedeeld. "In het Joodse geloof is er een bijzonder gebod om matzes te eten, om zo de bevrijding van de slavernij te gedenken", vertelt de rabbijn.

Digitale bijeenkomsten
"De Joodse gemeenschap gaat niet dicht. We zijn wel actief, maar dan door bijvoorbeeld bijeenkomsten te houden via Zoom (een platform waarmee je via internet met elkaar kan overleggen). De sjabbat kunnen we niet samen vieren, omdat we dan geen gebruik kunnen maken van telefoon of computer. Maar wel de Havdalah, de scheiding tussen de sjabbat en de rest van de week. We doen de ceremonie samen en zingen samen. Het is niet de optimale manier, maar wel geweldig dat er een andere optie is nu", vertelt rabbijn Stiefel.

De rabbijn is zelf ziek thuis. Hij vertelde Omroep Flevoland te denken dat hij het coronavirus heeft. "Ik ben wel ziek, maar het is niet ernstig. Ik ben nu in thuisisolatie", bevestigt hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel