Beatrixschool ziet zichzelf als toppunt van integratie

URK • Vr 17 januari 2020 | 16:22 • Vrijdag 17 januari 2020 | 16:22

De integratie van leerlingen met een achterstand in het gewone onderwijs hoeft zeker niet altijd een probleem te zijn. Dat bewijst de Beatrixschool op Urk. De school noemt zichzelf graag dé integratieschool van Urk, waarvan in het land kan worden geleerd.

De Beatrixschool ontving vrijdagochtend wethouder Geert Post, enkele ambtenaren en onderwijsspecialisten om te laten zien hoe het zogeheten integratie-onderwijs werkt.

Sinds enkele jaren moeten leerlingen met een achterstand zoveel mogelijk op gewone scholen een plek krijgen. Door tekorten op scholen loopt dit passend onderwijs al jaren op veel plaatsen spaak. De Urker school heeft daar geen last van en doet het met integratie zelfs heel goed. Intern begeleider Carola Beswerda zegt dat de Beatrixschool sinds 2014 in volle overtuiging zorgleerlingen in het gewone onderwijs heeft opgenomen. Er zijn nu 21 leerlingen die in negen klassen onderwijs volgen.

Wat heeft een kind nodig?
In de aanpak van de Beatrixschool volgen de leerlingen dezelfde lesstof als de andere kinderen, maar wel op hun eigen niveau. "Wij kijken naar wat de kinderen nodig hebben. Op welk niveau bevinden zij zich, op welk sociaal emotioneel niveau bevinden kinderen zich? Wat hebben zij nodig om zich te ontwikkelen? Dat proberen we zo veilig mogelijk in te bedden binnen de groep", aldus Beswerda.

De leerkracht bepaalt de lesstof, waarna de kinderen met een achterstand individuele begeleiding krijgen van een onderwijsassistent. Ook de Beatrixschool kampt met krapte aan leerkrachten, erkent Beswerda. Maar dankzij de volle inzet van de leraren en assistenten, die bewust voor de school hebben gekozen, zijn de meeste gaten vaak snel gedicht.

Sarien heeft achterstand ingelopen
De 11-jarige Sarien Kramer was in 2014 de eerste zorgleerling van de Beatrixschool. Zij had een grote taalachterstand, maar heeft die met hard werken heel goed ingelopen, zegt haar moeder Willemijn. "Toen de leerkracht zei: 'We gaan beginnen met lezen en schrijven', toen dacht ik dat die het wel heel hoog in de bol had. Maar het is gelukt: ze kan lezen en schrijven, op haar niveau, maar het lukt." Na de zomer gaat Sarien naar het voortgezet onderwijs. Voor haar wordt dat De Zonnebloem, de school voor voortgezet speciaal onderwijs in Emmeloord. Volgens haar moeder wil Sarien graag juf worden.

Sarien is de eerste zorgleerling die uitstroomt naar het voortgezet onderwijs. Dat is voor de kinderen een nieuwe en vaak harde omgeving. Carola Beswerda zegt dat niet alle kinderen van de Beatrixschool daar terecht kunnen komen, maar een aantal wel. De aansluiting van de leerlingen op het voortgezet onderwijs zal volgens haar een leerschool worden, waarbij goede samenwerking tussen de scholen een harde voorwaarde is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel