Michael P. krijgt in hoger beroep opnieuw 28 jaar cel en tbs

FLEVOLAND • Vr 5 juli 2019 | 14:17 • Vrijdag 5 juli 2019 | 14:17

Oud-Zeewoldenaar Michael P. is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij krijgt de straf voor het verkrachten en doden van Anne Faber. Het Gerechtshof in Arnhem deed vrijdagmiddag uitspraak.

P. werd vorig jaar door de rechtbank ook al veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs. Hij besloot daarop in hoger beroep te gaan, omdat hij onder meer strafvermindering wilde vanwege de hardhandige arrestatie waarbij hij zijn schouder brak. De advocaten van P. wilden dat de straf met 8 jaar zou worden verlaagd vanwege die hardhandige arrestatie en omdat er volgens hen geen sprake was van voorbedachten rade.

Dit was volgens het Openbaar Ministerie wel het geval. Dat wilde dat P. in hoger beroep veroordeeld zou worden voor moord. Alleen dat acht het gerechtshof niet bewezen. Volgens het Hof is Michael P. verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens het Hof was de arrestatie weliswaar hardhandig maar dat was nodig omdat Faber mogelijk nog in leven was.

Het hof sprak over de "gruwelijke en mensonterende" laatste minuten in het leven van Faber. "De manier waarop P. met haar is omgegaan geeft blijk van zijn kille en berekenende manier van handelen." P. heeft op meerdere punten geen openheid van zaken willen geven. "De familie en nabestaanden moeten daarmee leven."

DNA leidde naar P.
Anne Faber verdween 29 september 2017 tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. Een kleine twee weken later werd haar lichaam gevonden; ze was begraven in de buurt van Zeewolde. P. wees de plek aan. Hij was opgepakt omdat zijn DNA op de gevonden jas van Faber zat.

P. gaf tijdens het hoger beroep aan dat hij heeft gedacht aan zelfmoord. Volgens hem maakt hij op zijn vroegst kans op buiten te komen als hij 67 is. De vader van Anne noemde zelfmoord geen gekke gedachte. ''Ik ga hem niet tegenhouden. En als het aan mij ligt gaan andere mensen dat ook niet doen.''

Cassatie
Michael P. heeft twee weken de tijd om te bepalen of hij in cassatie gaat. Zijn advocaten zien daar wel aanleiding voor. Als cassatie wordt aangetekend, buigt de Hoge Raad zich over de uitspraak. Daarbij wordt niet naar de inhoud van de zaak gekeken, maar of de wet op de juiste manier is toegepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel